До 750 к.с./3550 Нм и дигитален кокпит за новото Volvo FH16

0603
2020

Volvo Trucks пусна на пазара ново поколение Volvo FH16, което успешно съчетава нови функции за безопасност и работна среда, ориентирана към водача, както и най-новите технологии, за да осигури на клиентите повишена производителност. Новият флагман на марката принадлежи на следващото поколение превозни средства на Volvo Trucks, проектирани с фокус към водача.

Екстериорът на новия камион се характеризира с V-образни фарове, които се отличават с кристалоподобни ефекти, отразяващи интелигентната технология, на базата на която са изградени камионите. Силният характер и наследство на флагмана Volvo FH16 е подобрен с решетката с нов дизайн, повлиян от линиите на водопад, а панелите на фаровете са изместени леко навън, за да придадат на автомобила подобрена аеродинамика и уверена стойка.

Интериорът на новия Volvo FH16 е проектиран специално с мисъл за водачите и е обновен с нови акцентиращи цветове и оформление, които имат както излъчване, така и усещане за качество и изключителност. Модернизираното арматурно табло включва практични нови места за съхранение и изцяло дигитално 12-инчово индикаторно табло с висока разделителна способност. Водачът може да избира между четири различни изгледа на екрана в зависимост от ситуацията на шофиране и информацията, която предпочита да бъде показвана.

Зоната на водача може да бъде оборудвана с 9-инчов допълнителен дисплей, който осигурява информация и забавление, помощ при навигация, транспортна информация и наблюдение на камерите. Дисплеят е леснодостъпен от мястото на водача. Взаимодействието може да се извършва по няколко начина: чрез интуитивно разположените бутони на волана, чрез гласово управление или директно чрез сензорния екран и контролния панел на дисплея.

Както индикаторното табло, така и допълнителният дисплей работят на много езици. В новите камиони скоростният лост за I-Shift е преработен до първокласен стандарт и включва осветени символи за избор на предавка и нови режими на шофиране за оптимизирани работни характеристики.

Увеличеният капацитет за натоварване на предния мост и предно- и задноразположения спомагателен мост с усъвършенствани ъгли на завиване подобряват както маневреността, така и производителността на новия Volvo FH16. Предлага се също нов спомагателен мост до 38 тона за особено тежки операции.

Адаптивни дълги светлини
Новият Volvo FH16 разполага с адаптивни дълги светлини, които подобряват безопасността за всички участници в движението, като автоматично изключват избрани сегменти от дългите LED светлини, когато има насрещно движение или друго превозно средство зад камиона. Дългите светлини се регулират, когато камерата и радарът открият други превозни средства или когато камерата открие промени в количеството светлина около камиона.

Безопасността е допълнително подобрена с круиз контрола за спускане по наклон, който задава максимална скорост, за да се предотврати нежеланото ускорение при спускане, и адаптивен круиз контрол (ACC), който сега работи при всяка скорост, дори до нула км/ч.

Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функциите за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се доставя стандартно в новия камион. Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността.

Новият Volvo FH16 разполага и със система за разпознаване на пътните знаци, които показва на арматурното табло. Системата открива знаци, като например ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта.

Видимостта може да бъде подобрена още повече чрез добавяне на камера от страната на пътника, която осигурява допълнителен изглед отстрани на камиона на допълнителния дисплей.

Идеалната комбинация за тежки задачи
Чрез съчетание на мощен 16-литров двигател със 750 к.с. с подобрена маневреност, най-новите технологии за безопасност и подпомагане на водача, новият Volvo FH16 предлага по-добра производителност за най-трудните транспортни задачи.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин