До 300% ръст на данъците за автомобили след новия метод за измерване на разхода!

Увеличението е резултат от по-реалистичните методи за измерване на горивната консумация


4
февр.
2017

В Германия актуалният данък на това Polo 1.0 TSI Blue Motion е 26 евро (у нас – 65 лева). Догодина обаче за този Volkswagen германците ще трябва да отделят 102 евро годишно

Новите методи на измерване най-после трябва да дадат по-реалистични данни за разхода при новите автомобили. Каква обаче е обратната страна на медала? AUTO BILD реши да прекалкулира данъците на 20 модела автомобили за Германия след отчитане на вредните емисии посредством измервания на ADAC. „При нашия експеримент всички участващи коли имаха по-високи стойности на въглероден диоксид – а той е съществен фактор при изчислението на данъка (бел. ред. – в Германия)“, казва редакторът на AUTO BILD Бернд Фолкенс. „По този начин на шофьорите в бъдеще ще им се наложи да бъркат по-дълбоко в кесията си – и то за коли със сравнително малък мотор. Така например при VW Polo 1.0 TSI BlueMotion налогът може да скочи с 292 процента: от 26 на 102 евро.

Но къде е промяната? Старата методика на измерване NEDC е заменена от нормата WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure). Тя трябва да дава значително по-близки до реалността данни за CO2. Така например максималната скорост при изпитанията е вдигната от 120 на 131 км/ч, тестовият цикъл е дълъг 30 минути (а не както досега – 20), а ускоренията са много по-близки до тези в нормалното всекидневно шофиране. WLTP ще бъде прилагана за изчисляване на горивната консумация при коли, които ще получават типово одобрение от септември тази година или ще бъдат регистрирани като нови след септември 2018-а.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >