До 2024 г. всяко трето BMW, произведено в баварските заводи, ще е на ток

1311
2022

Днешният старт на производството на напълно електрическото BMW iX1* в Регенсбург илюстрира темпото, с което BMW Group ускорява електромобилността. Както беше обявено преди почти две години, всички германски заводи вече могат да произвеждат електрически автомобили. Най-малкият модел сред BMW Sports Activity Vehicles ще увеличи обема на електрическите превозни средства. Милан Неделкович, член на Управителния съвет на BMW AG, отговарящ за производството, вече обяви следващия крайъгълен камък в началото на производството: „Ние изпълняваме обещанията си. До 2024 г. поне един от всеки три автомобила BMW, излизащи от нашите баварски заводи, ще бъде изцяло електрически.“ Още едно доказателство, че BMW Group прилага своята стратегия за електрификация, разчитайки на скоростта и късите разстояния. Високоволтовата батерия в BMW iX1 също идва от Регенсбург.

Баварският министър на транспорта Кристиан Бернрайтер: „Бавария е провинция номер едно в Германия за автомобили и има дълга традиция в производството на превозни средства. Този успех обаче не се крие само в постиженията от миналото, но и в научните изследвания, развитието и иновациите. BMW iX1 и неговата високоволтова батерия подчертават, че BMW може да оформя бъдещето. Фактът, че този напълно електрически модел ще излезе от производствената линия в Регенсбург също представлява силен ангажимент към Бавария като място за производство на автомобили.“

Началото на производството на новото BMW iX1 означава, че заводът на BMW Group в Регенсбург вече произвежда всички задвижващи технологии на една линия като част от своя гъвкав производствен процес – двигатели с вътрешно горене, plug-in хибриди и напълно електрически модели. Карстен Регент, ръководител на BMW Group Plant Regensburg споделя: „Електрификацията и трансформацията на завода ни дава оптимизъм за бъдещето. Сега нашата цел – също и с новото BMW iX1 – е да продължим да впечатляваме клиентите по целия свят с автомобили, произведени в Регенсбург.”

BMW iFACTORY: Дигитален близнак на завода в Регенсбург

Lean, green, digital: Със своята стратегия BMW iFACTORY BMW Group поставя нови стандарти и определя бъдещето на автомобилното производство. Това е очевидно и в завода в Регенсбург, който е пионер по отношение на цифровизацията. Като част от скорошен пилотен проект, заводът беше цифрово картографиран. Полученият дигитален близнак позволява високоефективно планиране на бъдещи производствени структури и съоръжения. Бояджийният цех на завода, например, разчита на изкуствен интелект: боядисаните повърхности се сканират, за да се осигури безупречно качество и след това се завършват с помощта на напълно автоматизирана програма, персонализирана за всяко превозно средство, за да се осигури перфектно изживяване на клиента. Изкуственият интелект се използва и при сглобяването на превозни средства – по-специално, поддържани от AI методи за разпознаване на изображения, които помагат на служителите при проверки на качеството. Компютърната система AIQX (Artificial Intelligence Quality Next), която се използва за това, се научава да разпознава обекти от примерни изображения, което я прави полезна добавка към конвенционалните, базирани на камера проверки на качеството.

Прогнозната поддръжка гарантира, че техническите неизправности, напр. в конвейерните системи, се откриват рано, преди да възникнат прекъсвания на системата. Инсталациите и машините се наблюдават чрез автоматизирана оценка на данните от процеса.

Къси разстояния: високоволтова батерия от производствена база в съседство

Избягване на потреблението и пестене на ресурси: BMW iFACTORY също така осигурява къси разстояния за логистика. „Тясната връзка между производството на компоненти и превозни средства е част от нашата стратегия“, казва Маркус Фалбьомер, ръководител производство на батерии в BMW Group. Компанията се движи с бързи темпове, особено като се има предвид, че първата от петте линии за нанасяне на покритие за акумулаторни клетки беше пусната в експлоатация едва през април 2021 г. в съоръжението за производство на електрически компоненти в Регенсбург. „Ние пуснахме в експлоатация новата ни линия за сглобяване на високоволтови батерии през октомври. Вече доставяме на съседния завод за автомобили високоволтови батерии за BMW iX1“, обяснява Фалбьомер. До края на годината над 400 служители ще работят в производството на електрически компоненти в съоръжението от 45 000 квадратни метра в Регенсбург.

1,6 млрд. евро са инвестирани в електрически компоненти в германски обекти до момента

До края на 2022 г. BMW Group ще инвестира общо повече от 1,6 млрд. евро в производството на електрически компоненти в своите германски производствени локации в Динголфинг, Лайпциг и Регенсбург. Повече от 3300 служители в момента работят в производството на електрически компоненти на BMW Group в тези обекти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин