До 100 хил. евро глоба, ако си изхвърлиш гумите нерегламентирано

2604
2023

100 000 евро глоба за нарушение на пътя?! Да, теоретично и това е възможно. Дори в Германия много хора имат лошия навик да изхвърлят боклуци като фасове, цигарени кутии, чаши или бутилки от автомобила си.

Защо дори западноевропейците правят това? Защото им е по-удобно, мързи ги и са безразлични, както показва проучване за т. нар. „Litterings“, т.е. небрежното изхвърляне на боклук – в германски и австрийски градове. Основно подобно безотговорно отношение към околната среда е характерно за хора на възраст между 18 и 30 години, разкриват данните от проучването.

Паркингите – основни незаконни сметища

Последствията от тази безотговорност са изключително сериозни: както Федералното министерство на транспорта установява, 17 000 тона боклук се изхвърлят незаконно всяка година само в мрежата на германските магистрали. Две трети от боклука, изхвърлян незаконно, попадат по паркингите, а една трета остава по трасето.

По данни на ADAC, компанията за поддръжка на пътната инфраструктура на Северен Рейн-Вестфалия инвестира около 17 100 човекочаса годишно за събиране на отпадъци. Или с други думи, това е еквивалентът на 11 служители на пълен работен ден. Защото по пътищата и около тях се изхвърлят не само фасове, кутии или кенчета, но и автомобилни гуми, стари акумулатори, едрогабаритни части, както и строителни отпадъци.

Други цифри също са доста притеснителни, защото екологичните проблеми, причинени от боклука, са огромни. Само един пример: през 2021 г. в Германия са продадени почти 72 милиарда цигари, съдържащи до 7000 химикала. Необходими са 10 до 15 години, за да се разложи филтърът на цигара по естествен път.

Дори една бананова кора има нужда от три години за същото. Разлагането на дъвка отнема пет години, на фас от цигара – седем години, на пластмасови бутилки – до 1000 години, а на стъклени – до 4000 години.

Проучване на Федералната агенция за околната среда установява, че трите най-често изхвърляни вида отпадък са пластмасови/композитни материали (57%), пластмасови отпадъци (49%) и едрогабаритни отпадъци (43%).

Според проучването най-често извън контейнерите попадат цигари (75%), чаши за напитки за еднократна употреба (71%) и дъвки (68%), както и опаковки за еднократна употреба (59%). Електронни устройства също могат да бъдат открити често сред едрогабаритните отпадъци.

Федерални провинции вдигат глобите за нереглемантирано изхвърляне на отпадъци

Ето защо няколко федерални провинции увеличиха глобата за нереглемантирано изхвърляне на отпадъци до шестцифрени стойности. В Хесен, Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония размерът на глобите достига до умопомрачителните 100 000 евро.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин