/ До месец оборудват патрулките с ПОС терминали, броят на дрогираните водачи расте

До месец оборудват патрулките с ПОС терминали, броят на дрогираните водачи расте

До месец ще бъде даден старт на оборудването на патрулните автомобили на „Пътна полиция“ с ПОС терминали за плащане с карти. Това стана ясно от изказване на зам.-главния секретар на МВР Станимир Станев в ефира на БНР. Така когато гражданите бъдат спирани и глобявани, те ще имат възможността да заплатят глобата си на пътя с банкова карта.

Станев изрази надежда да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, които да позволят на Министерството на вътрешните работи да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията за тестване на водачи за употреба на алкохол и наркотици.

Според Станев от началото на 2023 г. броят на случаите на шофиране след употреба на алкохол е паднал, но за сметка на това са хванати повече дрогирани водачи. Проблеми заради наркотици ще има и полицай: в рамките на специализирана операция за противодействие на криминалната престъпност и контрол на пътното движение, проведена вчера, е проверен aвтомобил BMW, управляван от 32-годишен кюстендилец. Водачът е отказал тест за употреба на алкохол и наркотични вещества. Представил се е за служител на МВР – в столична структура. Екипът, извършващ проверката, веднага е уведомил дежурен следовател. При последвалите действия в автомобила са открити 96 г канабис и 130 г бяло прахообразно вещество (амфетамин).

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин