AUTO BILD България / Досега Kia не e била толкова близо до Alfa

Досега Kia не e била толкова близо до Alfa

Дизайнът? Почти италиански! Качеството? Корейско, на добро ниво – Kia е във впечатляваща форма


19
апр.
2016

ВСЪЩНОСТ Е ВРЕМЕ Kia да смени рекламния си слоган на seupocheu simjang. Не звучи особено секси, но означава „спортно сърце“. Един момент! Някои от вас ще кажат, че им е познато. Абсолютно вярно!  „Cuore Sportivo“ – слоганът на Alfa Romeo, звездата на Италия. Звучеше като нещо наистина велико, преди от Fiat през последните десетилетия да свалят качеството на своята дъщерна марка и почти да я съсипят с евтина серийна техника. Иначе спортното сърце би подхождало чудесно на Kia. Още при първата среща с новата Optima Sportswagon ние бяхме доста учудени.

От това, че приказно красивото комби прилича на Alfa Giulia, а на капака му пише Kia Optima. Да, корейците постепенно се превръщат в дизайнерска марка. Откакто бившият дизайнер на Audi Петер Шрайер пое кормилото, Kia все повече навлиза във форма, като по отношение на външния си вид изобщо не трябва да се страхува от сравнение с германските премиум марки. Optima Sportwagon е един доста приличен и впечатляващ автомобил. С дължина от 4,85 метра той играе в една лига с VW Passat, Opel Insignia и Ford Mondeo.

Изпъква обаче пред конкурентите не само с външния си вид, но и с интериора. Алуминий по средния тунел, кожа, пиано лак – Optima прави впечатление на значително по-скъп, отколкото е в действителност. Когато се появи на пазара през месец май, моделът ще струва 50 000 лв.  – и както е обичайно за корейците, ще бъде със седемгодишна гаранция. Optima Sportswagon няма да е единственият модел, който Kia ще представи след седмица на автомобилния салон в Женева – там ще видим и Niro, компактен SUV. Ще кажете – нищо особено на фона на вълната от подобни модели в днешно време.

Стига да не беше задвижването му. Niro е първият модел на корейците, който е с хибридна концепция и ще бъде предлаган само с алтернативното задвижване.  Първоначално дългият 4,35 метра Niro ще може да се купи като мек хибрид с мощност 141 к.с. Същото задвижване ще има и Hyundai Ioniq. Само 3,8 литра ще бъде разходът на гориво на Niro – страхотна секси алтернатива на Toyota Prius. Kia изпреварва японците в техническо отношение – при трансмисията. Niro е оборудван серийно с автоматична трансмисия с два съединителя – за разлика от безстепенната предавателна кутия на Toyota.

KIA NIRO

KIA OPTIMA SW

ИЗВОД
През последните години автомобилите на Kia бяха добри, а сега навлизат в още по-впечатляваща форма. Дизайнът им е въодушевяващ, личи любовта към детайла – всички тези качества преди време направиха Alfa Romeo голяма. И вероятно ще помогнат на Kia да постигне още по-голям успех, тъй като качеството и гаранцията на корейците са на ниво.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин