/ Досега не е имало толкова BMW в Audi A4

Досега не е имало толкова BMW в Audi A4

Който изглежда толкова семпло, би трябвало да ни изуми по време на движение. Бестселърът не се излага

ТОВА ЛИ Е НОВОТО A4? По принцип е доста смело или опасно, когато след смяна на поколенията бестселърът изглежда така познат. Ако наистина видът ви е толкова примерен, то при първото сравнение трябва задължително да оставите страхотно впечатление, за да не изостанете от BMW Серия 3. Очакванията са високи: Audi трябва да даде всичко от себе си. И тогава наистина се случва: по хълмовете в планините Просеко над Венеция 2.0 TDI предлага впечатляващо удоволствие от шофирането, което няма как да не притесни отличника в класа от Мюнхен.

Но всяко нещо по реда си. При качването в A4 се пренасяме в центъра на празник за сетивата. Където и да пипнете или погледнете, повърхностите и фугите са толкова перфектни, че дори получилият току-що фейслифт 320d не може да се мери с модела от Инголщат. В кокпита на Audi има огромен дисплей, а менюто му включва всякакви асистиращи системи, а също и предупреждение при излизане.

Концепцията на управление на Audi обаче не е толкова лесна, колкото тази на BMW. Освен това с повечето място за коленете Серия 3 си остава по-подходящата за семейства кола – разлика, която ще е от по-голямо значение при сравнението между Touring и Avant. Там дизеловите мотори ще бъдат още по-предпочитани. Двигателят на Audi 2.0 TDI работи малко по-тихо в сравнение с обичайно по-шумния 320d, тъй като Audi за първи път предлага шумоизолирани предни стъкла. Благородните конкуренти предлагат еднаква мощност – 190 к.с. Спринтовете до 100 км/ч се вземат за по 7 секунди, а максималното им темпо е 230 км/ч – при това даже и при по-динамично шофиране разходът на гориво не надвишава 6,5 литра. С цел намаляване на разходите от Audi са се отказали от използването на алуминий в каросерията и с помощта на комбинация от различни стомани стигат до тегло от 1505 кг при тестовия автомобил с механични скорости, докато 320d тежи 1525 кг с 8-степенната си автоматична трансмисия.

Германски бизнес костюми: LED задни светлини в Серия 3, впечатляваща извивка в задницата на А4

Германски бизнес костюми: LED задни светлини в Серия 3, впечатляваща извивка в задницата на А4

По магистралата в посока планините „германците” играят ролята на луксозни лимузини: BMW вози уверено, с новите амортисьори реагира малко нервно единствено в спортен режим при скорост до 180 км/ч, а Audi е зряло със своето регулиращо се окачване, което първоначално твърде много приближава степените Comfort и Dynamic. Голямата изненада се появява по време на пътищата със завои. Колкото по-тесен и по-лош става пътят, толкова по-пъргаво се усеща Audi, което сякаш е изхвърлило 150 кг зад борда си. Новото управление и подобреното многораменно окачване си партнират толкова хармонично, че почти ще забравите предното окачване. С 18-цоловите си джанти A4 се справя с лекота в завоите, демонстрира прецизност до границата на сцеплението, без да вози твърдо както преди при преминаване през дупки. Досега не е имало толкова много BMW в A4. Този път 320d направо се измъчва, за да поддържа темпото, и създава впечатление за Luxury Line – по-мек и по-комфортен със своята автоматична трансмисия. Първото сравнение се оказа оспорвана надпревара, от която A4 си тръгва с много награди. Изгодните времена вече са минало – днес Audi струва около 1500 лв. повече от 320d с механични скорости (по цени за Германия), като все пак за тези пари получавате серийни ксенонови фарове. Екстри като вентилирани седалки, виртуален кокпит или система за предупреждение при слизане засега не могат да бъдат предложени от BMW. Примерно и познато? A4 ни се представя в съвсем друга светлина.

A4: ПО-ЗРЯЛО И ПО-ДИНАМИЧНО

По отношение на динамиката новото A4 ни поднася всички изненади, които не очакваме от външния му вид. Окачването и управлението намират активния компромис между спорт и комфорт. Има сериозен напредък при вътрешното пространство, инфотейнмънта и асистентите.

Гладко дъно на автомобила и заден спойлер за коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,23  – първенец на тема аеродинамика   Audi A4

Средно разположеният монитор е неподвижен като в С-клас, а превключвателите за климатика са шик. Отзад остава по-малко място за коленете в сравнение със Серия 3. Гладко дъно на автомобила и заден спойлер за коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,23  – първенец на тема аеродинамика

СЕРИЯ 3: УВЕРЕНО МНОГОСТРАННА

По-къс и въпреки това по-просторен, балансиран и благодарение на задното си задвижване със спортна настройка – Серия 3 с право се счита за мащаб в благородния среден клас. Новите амортисьори са направили това BMW още по-наточено, а автоматичната трансмисия и концепцията на управление си остават на страхотно високо ниво.

BMW е по-късо с девет сантиметра, а по-компактният преден надвес на каросерията изглежда страхотно  BMW 320d

Страхотно управление, неособено добра изработка, главината на волана е доста голяма. BMW е по-късо с девет сантиметра, а по-компактният преден надвес на каросерията изглежда страхотно

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин