Докоснахме се до обновения Golf Sportsvan

Volkswagen преработи Sportsvan и ще представи официално обновената версия на модела във Франкфурт. AUTO BILD получи ексклузивен достъп до модела още преди официалната му премиера

2108
2017

След фейслифта на Golf 7 сега е време за обновяване и на Sportsvan. По-просторната версия на компактния модел се отличава преди всичко с по-голямо пространство за товари и по-висока позиция на седене. Както при стандартния Golf, и тук е обърнато сериозно внимание на свързаността в кокпита. Визуалните промени на Sportsvan са само в детайлите. Отпред откриваме изцяло преработена броня, както и нови светлини. Опционално Full LED фарове заменят досегашните ксенонови. Диодната технология е интегрирана и в стоповете, а задната „престилка“ също е модифицирана. С фейслифта моделът получава пет нови модела джанти, както и цвета Cranberry Red.

Както и досега, мястото в интериора е разточително – а това е най-голямото предимство на Sportsvan. Всъщност единствената сериозна промяна отвътре е инфотейнмънт системата като при Golf VII – на автомобила от снимките тя е с 9,2-инчов тъчскрийн, като предлага и жестово управление. Класическите „врътки“ са изчезнали, на тяхно място има повърхности за контрол чрез допир до дисплея. Това решение не е достатъчно интуитивно – винаги започвате да се замисляте дали при увеличаване/намаляване на звука действието на пръста ви е правилно. По отношение на арматурното табло модернизираният Sportsvan остава верен на класическото решение с аналогови уреди – тук няма дигитални инструменти дори и срещу доплащане.

Volkswagen предлага за преработения Golf Sportsvan най-новите си асистиращи системи. Към тях спадат функцията за автоматично спиране в градски условия с разпознаване на пешеходци, асистент за задръстванията, паркинг асистент и пакетът от услуги Security & Service. Той помага на потребителите в различни ситуации – напр. уведомяване на аварийните служби при инцидент, уговорка на час за посещение в сервиза и др.

Наред с асистентите за сигурност VW е дал на „големия Golf“ различни Connectivity-решения. Сега за свързване на смартфона колата вече владее всички актуални интерфейси – MirrorLink, Apple CarPlay и AndroidAuto. Пътниците ще се радват на навигацията Discover Pro, която може да бъде контролирана и чрез жестове. С махване на ръката можете да „скипвате“ парчета, да сменяте радиостанции или да приемате обаждания. В останалите случаи управлението се осъществява изцяло чрез тъчскрийна. Блоковете на менюто могат да бъдат конфигурирани спрямо индивидуалните желания на потребителите.

За обновения Sportsvan ще бъдат предлагани три бензинови и два дизелови двигателя. VW разкрива, че най-мощните TSI-та (т.е. бензиновите) ще разполагат с технология за изключване на цилиндрите. Това означава, че в определени режими два от цилиндрите ще работят „на празен ход“, т.е. без да компресират и възпламеняват гориво-въздушна смес. По този начин бива намален разходът. Все още от Волфсбург не разкриват спецификациите на дизелите. AUTO BILD очаква, че базовият агрегат ще бъдат 1.0 TSI със 110 „коня“, познат от Golf. Вероятно в портфолиото на модела ще бъде и 1.5 TSI със 130 или 150 к.с. Заявки за модела ще бъдат приемани от есента на 2017 г. Цените няма да бъдат повишавани.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин