Докладът на DAT за 2018: германците имат страх от дизелите!

2901
2018

Организацията „Deutsche Automobil Treuhand GmbH“, съкратено DAT, е позната от десетилетия с богата база автомобилни данни, които събира и систематизира. Участие в DAT имат VDA, VDIK и ZDK, т.е. най-големите организации на германската автомобилна индустрия, вносителите и сервизния бранш. Всяка година DAT публикува в специален доклад данните от широкообхватно изследване – и 2018 не беше изключение. От доклада става ясно какви са нагласите на германските водачи на автомобили.

85 процента от тях изпитват удоволствие от шофирането. Средната сума за нов автомобил, платена през 2018 в Германия, е малко над 30 000 евро, а за употребяван – 11 250. Разходът и влиянието върху околната среда остават важни критерии при избора на нова кола, но влиянието на външния вид става все по-решаващо.

23 процента от купувачите на нови автомобили признават, че дискусията около дизелите е повлияла на избора им. Около една пета са продали личния си автомобил заради страх от забрани за шофиране и загуба на стойността, освен това скептицизмът по отношение на дизела е нараснал. Критерий за покупка номер 1 при всички водачи остава надеждността, следват цената и дизайнът.

Само 3% от новите автомобили, закупени през 2017, са с алтернативно задвижване. 24% от купувачите на нови коли обаче са обмисляли покупката на екомодел, но са дали „заден ход“ заради високата цена, ограничения пробег и липсващите възможности за зареждане. Ако предлагането на модели, задвижвани само от двигател с вътрешно горене, бъде преустановено, те биха заложили на хибрид, „чистите“ електромобили остават втори вариант.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин