Докато работниците от фабриката са в отпуск: Opel продава машините в Ebay

2707
2021

Ако през последните дни сте разглеждали обяви в района на провинция Хесен, Германия, сигурно сте попаднали на някои доста необичайни оферти от Рюселсхайм. Ръководителят на SGR Products предлага в платформата за продажби скъпо оборудване – при това за съвсем не малко пари. Машина за 15 990 евро, кран за 178 500 евро. Машините са от Рюселсхайм, тоест мястото, където автомобилният концерн Opel произвежда своите автомобили. Човек от завода съобщи за демонтирането на тези машини, поради което работниците се страхуват за работните си места.

SGR е специализирана в продажбата на употребявани машини и инсталации при закриване на производствени мощности. Според запознати предлаганите за продажба в Ebay машини са от халето за производство на инструменти в завода на Opel. Продажбата на работните машини на автомобилния производител е обезпокоила работниците от завода. Много от тях са научили новината по време на отпуската си. Дали работните им места са застрашени?

„Да пуснеш за продажба машините в малките обяви на Ebay, където дори не се плаща за обявата, показва недоброто отношение на Opel към работниците на марката“, сподели служител на Opel пред германското списание „Wirtschaftswoche“. А опасенията за работните места не са неоснователни. Opel вече е освобождавал служители на отдела за производство на инструменти – по различни причини. Причината е, че липсват поръчки – такова и изявлението на Opel.

Служителите се аргументират, че забраната за освобождаване на работници от производството е удължена в началото на 2020 г. до средата на 2025 г. В действителност продажбата на оборудването би могла да бъде част от плана за модернизация на Opel. Автомобилният производител възнамерява от 2028 г. да произвежда само електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин