Довиждане, Lancer!

Mitsubishi спира производството на модела и ще се преориентира в по-голяма степен към кросоувърите


8
ян.
2017

Lancer 1600 GSR започва славната рали история на модела още през 70-те с две победи на рали „Сафари“.

Mitsubishi Lancer Evolution е един най-обичаните японски автомобили в цял свят – и се е превърнал в легенда най-вече заради успехите си в различни състезания. За съжаление почитателите на „трите диаманта“ няма да видят негов наследник – а на всичкото отгоре, японците спират производството и на стандартната модификация на модела. Това стана ясно от изявление на вицепрезидента на американското представителство на компанията Дон Сверинген пред Car Trade.

До момента се спекулираше, че новият собственик на Mitsubishi – Renault-Nissan, ще инвестира в нова генерация на Lancer. Според Сверинген придобиването на компанията нямало нищо общо с това решение, което било взето още преди сделката да стане факт. Вместо това японците щяли да хвърлят повече усилия във все по-бурно развиващия се сегмент на кросоувърите.

Първото поколение на Lancer е пуснато на пазара през далечната 1973 г. – и именно то започва славната рали история на марката, печелейки два пъти рали „Сафари“ (във варианта 1600 GSR). За своя близо половинковен живот моделът е произвеждан в цели осем генерации. Първото Evo вижда бял свят през октомври 1992 г. – и до последно не изневерява на комбинацията от 5-степенна ръчна трансмисия и 2-литров турбодвигател (единствено при Evo VII и Еvo IX има опционални автоматични трансмисии).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин