Довиждане, тунинг: повече коне вече се поръчват от App Store

2811
2022

Искате малко по-висока мощност? Няма проблем: клиентите на Mercedes в бъдеще ще могат да активират допълнителни конски сили за своите EQE и EQS само с натискането на един бутон – засега само в САЩ

Изцяло електрическата лимузина EQE и SUV-ът на ток EQS идват от завода с 292 к.с. (EQE 350) и 360 к.с. (EQS 350). Благодарение на опцията „Acceleration Increase“, достъпна в американския онлайн магазин на Mercedes (Mercedes-Shop), директно от автомобила можете да поръчате „тунинг“, с който конете биват увеличени до 354 (при EQE) и 449 (при EQS). Паралелно с мощността бива вдигнат и въртящият момент.

Това удоволствие струва 1200 щатски долара (около 2300 лева). И то на година! В момента обаче Mercedes работи и върху lifetime вдигане на показателите – естествено, срещу повече пари.

Възможността за онлайн модификацията е достъпна веднага след покупката на автомобила. След нея стандартният за САЩ спринт от 0 до 60 мили в час (еквивалентно на 96,6 км/ч) отнема по-малко време. След подобренията лимузината EQE се справя с упражнението за 5,1 вместо за 6,0 секунди, а EQS се нуждае едва от 4,5 вместо от 5,3 секунди за традиционния спринт.

Повишението на мощността е достъпно само за два модела – за SUV-а EQS (на снимката) и за лимузината EQE.

Но как функционира цялата тази странна система? Много просто: от завода електромобилите излизат с по-малко „коне“. След заплащане за опцията производителят ъпдейтва онлайн софтуера им и така „освобождава“ допълнителните конски сили.

Подгряване на седалките и други екстри с абонамент

В Германия от законови съображения опцията Performance Plus не можело да бъде поръчана за EQE и EQS – поне според информацията от Mercedes. BMW обаче успява да наложи аналогичен бизнес модел в родината си – като предлага например подгряване на седалките като опция за различни модели срещу 17 евро (ок. 34 лв.) на месец. Хубавото е, че можете да тествате функцията за един месец безплатно и, както и че автомобилът е оборудван със съответния хардуер (разбирайте – нагреватели) още от излизането си от завода. Горе-долу по същата схема клиентите на VW в Германия могат след покупката на Golf да активират адаптивния круиз контрол или асистента за дългите светлини.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин