Добро решение ли е Fiat Tipo на старо?

2907
2020

КРАСИВА ВЪНШНОСТ, проблемна вътрешност. Първото поколение на Tipo завърши по-скоро безславно своята кариера. Моделът е произвеждан между 1988 и 1995 г., а след това от Fiat преустановяват използването на това име. Поне до 2016 г. Оттогава на пазара отново има Tipo. С динамичен външен вид и на изгодна цена моделът е в графата достъпни компактни автомобили. След четири години е време за първа проверка на качеството. Тъй като Турция е не само място за производството, но и основен пазар на Tipo, моделът е пуснат първоначално във версия седан. В Германия клиентите се интересуват повече от вариантите хечбек (с пет врати) и комби.

Кокпит с неточен бордови компютър и много обикновени материали, добро предлагано място

Цената на Tipo като нов стартира от 22 900 лв. за варианта седан, другите версии са с 4000-6000 лв. по-скъпи. При Tipo наблюдаваме класическия феномен на Dacia: употребяваните Tipo имат много стабилна стойност, като на пазара за коли на старо няма предложения за под 16 000 лева, а новите модели са екстремно евтини. Също както и при „румънеца“ издръжливостта зависи от степента на поддръжка от предишния собственик, затова покупката на нов модел е почти задължителна. При положение, че се иска малко затваряне на едното око, за да мине едно такова Tipo без проблеми и втория технически преглед TÜV. Водещата роля на икономиите си проличава в детайлите. Евтините тапицерии на вратите тракат и се замърсяват доста, а стъклоповдигачите стачкуват.

1,4-литровият мотор с 95 к.с. е удобен двигател. Тромав, обуздан и лаком. Но също така е солиден и безпроблемен

Филтрите за твърди частици на дизеловите мотори се задръстват, а при още незагрял двигател Tipo има склонност към придърпване. Разполагащите със 120 к.с. версии T-Jet харчат около 10 литра, а базовият атмосферен мотор с 95 к.с. бързо стига границите на възможностите си при пълно натоварване. Качеството на лака също е съвсем обикновено, като дори доплащащият се бял цвят Gelato не може да се похвали с издръжливост. Но всичко това са мисли на премиум клиентите. Ако не сте толкова претенциозни и изминавате 50 000 километра годишно, Tipo може да бъде ваш верен спътник във всекидневието. В такъв случай ще ви свърши работа и базовото ниво на оборудване. Красивият външен вид бездруго е сериен.

Продължете на следващата страница

Още по темата