Добро ли е Audi A3 на старо?


1
мар.
2021

Той се счита за по-красивия VW Golf и е сред предпочитаните компактни модели. Колко издръжливи са обаче употребяваните Audi A3? Всички силни и слаби страни на модела!

Ако при покупка бръкнете дълбоко в джоба си, след това ще спестите пари в продължение на няколко години. Audi A3 е висококачествен и солиден автомобил, който се представя добре на техническите прегледи. Най-важната информация от доклада на TÜV за AUTO BILD!

Audi A3 (Typ 8V)

Период на производство: 2012 до днес
Двигатели: 105 к.с. (1.2 TFSI) до 400 к.с. (RS 3)
Цена: от 19 000 лв.

Безопасност за пътниците (Euro-NCAP краштест 2012): 5 звезди

Това представлява: там, където пише Audi, всъщност има Golf – поне по отношение на техниката. База на модела е Golf 7 с модулната си платформа за модели с напречно разположен двигател (MQB). Освен с три врати, моделът от Инголщадт се предлага от 9/2012 и с пет – като Sportback, а от 5/2013 г. и като седан. През 2014 г. кабриолетът допълва гамата на  A3.

Това може: отлична изработка, фин звук при натискане на копчетата в интериора, лекота и прецизност при боравенето. Освен бензинови двигатели (105 до 400 к.с.) и дизелови (105 до 184 к.с.) A3 Sportback се предлага от 2014 до началото на 2018 г. и като Plug-in-хибрид с името e-tron (204 к.с. системна мощност). Вариантът на метан g-tron (110 к.с.) води в таблицата по надеждност на модели от продължителните тестове на AUTO BILD с оценка 6!

Това създава ядове: опционалната MMI в началото често забиваше, като проблемът бе отстранен с ъпдейт. Скърцащите закопчалки на предпазните колани трябваше да бъдат облепени с филц – очакваното спокойствие най-после дойде. Audi A3 с автоматична трансмисия с два съединителя (S-tronic) имат различни проблеми като използване на неподходящо масло до стружки в маслото, а склонността към придърпване би трябвало да се оправи с ъпдейт на софтуера. Хронично е тропането на окачването Magnetic-Ride (опционално).

Продължете на следващата страница

Още по темата