Днес празнуваме на Деня на батерията – сърцето на автомобила от новото време

1802
2022

По случай рождения ден на италианския физик Алесандро Волта (1745-1827), днес, 18 февруари, е обявен за Battery Day. Целта на този празник е да подчертае пред широката общественост предимствата на това ценно изобретение, чието значение става все по-голямо за автомобилната индустрия. Защото батерията, наред с електродвигателя, е най-важният компонент в електромобила. В него се съхранява енергията, която бива отдавана за задвижването.

С нарастващия брой нови електромобили капацитетът на батерията става все по-важен. По принцип той съответства на обема на резервоара при автомобил на двигател с вътрешно горене: капацитетът, както и консумацията на електроенергия, определят пробега на електрическия автомобил. Колкото по-голям е той, толкова по-малко притеснения има собственикът и толкова по-полезен е автомобилът за всекидневието. Тъй като при по-голям капацитет автомобилът може да бъде зареждан по-рядко. И тъй като в хода на трансформацията към електрическа мобилност пробегът се оказва все по-важен, капацитетът на батерията и възможността за бързо зареждане стават все по-често срещана тема.

Geely и Nio работят по системата за смяна на батериите

В Европа инвестициите в инфраструктурата за зареждане растат, т.е. обществените и частните зарядни станции стават все повече, за да дадат възможност на електромобилите да се зареждат възможно най-бързо на максимално голям брой точки за зареждане. В Китай обаче са избрали различен път.

На станциите за смяна на батериите изтощените батерии се сменят с напълно заредени, а празните се презареждат извън автомобила. Процесът на смяна отнема само няколко минути – т.е. по-малко от минаване през автомивка. Китайският производител Geely работи интензивно върху тази система, но Nio също върви по този път. Наскоро беше открита и първа станция за смяна на батерии в Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин