Дифузьор прави Фетел по-бърз

В Будапеща Ferrari ще представи нов дифузьор, който увеличава притискателната сила. Междувременно стана ясно също, че техническият директор на Скудерията Джеймс Алисън е отстранен от длъжност


27
юли
2016

Ferrari не може да се радва на четвърто и шесто място. Въпреки това преди домашното си състезание на Хокенхайм този уикенд (в неделя, 15 часа българско време) Себастиан Фетел има причина да бъде оптимист – и тя се крие в нов дифузьор, който дава предимство на по-технични и тесни трасета. Новият дифузьор на практика е насочения нагоре край на шасито. Той действа като допълнително крило под сложно проектираните канали за спирачки. Аеродинамичният елемент (в зелено) работи и като разпределител на струята в областа на задните колела. Така подналягането зад дифузьора се увеличава, подобрява въздушния поток под болида и се увеличава притискането.

 Това все още не решава главните проблеми с аеродинамиката на Ferrari SF16-H, но новият дифузьор помага при бързи промени в посоката на пистата. Това е абсолютно необходимо: Red Bull има само една точка повече отFerrari (224:223). Междувременно днес от Ferrari оповестиха официално, че техническият директор Джеймс Алисън е отстранен. На негово място идва шефът по разработката на двигателите Матиа Биното. В Италия се спекулира, че като консулант щял да бъде привлечен и Боб Бел (в момента в Renault).

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин