Динамика и ексклузивност в духа на традициите: BMW M4 Edition ///M Heritage

0409
2019

При предстоящата надпревара на Нюрбургринг актуалният сезон на Deutsche Tourenwagen-Masters (DTM) най-сетне ще навлезе във финалната си фаза. В рамките на DTM уикенда от 13 до 15 септември 2019 година посетителите могат да очакват и още една атракция. BMW M4 Edition ///M Heritage (среден разход на гориво: 10,0 – 9,3 л/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 227 – 213 г/км) ще отпразнува световната си премиера на легендарната състезателна писта в планината Айфел.

Специалният модел на BMW M4 Купе, който е базата на състезателното BMW M4 DTM на BMW M Motorsport, въодушевява с ексклузивното си излъчване в екстериора и интериора и отразява впечатляващите традиции на мощните спортни автомобили. BMW M4 Edition ///M Heritage, се задвижва от редови шестцилиндров бензинов двигател с мощност 331 кВт/450 к.с. и технология M TwinPower Turbo и ще бъде произведено в лимитирана до 750 екземпляра за целия свят серия между ноември 2019 и април 2020 година.

Светлосиньо, тъмносиньо и червено – това са цветовете, в които феновете на моторните спортове веднага разпознават логото на BMW M GmbH. Непосредствено след основаването на BMW Motorsport GmbH през 1972 година характерните цветове украсяват изключително успешните състезателни автомобили на базата на BMW 3.0 CSL. Оттогава характерните ленти в трите класически цвята на BMW M GmbH са олицетворение на вълнуваща динамика и ексклузивен дизайн и на пътя. BMW M4 Edition ///M Heritage заимства тази неподражаема комбинация от цветове както в екстериора, така и в интериора, и то с уникални дизайнерски елементи. За специалния модел се предлага избор между трите лакови покрития на каросерията Laguna Seca Blue, Velvet Blue metallic и Imola Red. В допълнение към това изработеният от карбонов композит покрив на автомобила с две врати има характерна декоративна лента в цветовете на BMW, която е интегрирана в CFRP композитния материал чрез специална технология още в завода. Също толкова уникални са и 20-инчовите, ковани М алуминиеви джанти със звездовидни спици в цвят Orbit Grey matt, оборудвани с гуми с различен размер на предната и задната ос. С ексклузивен избор на цветове и материали впечатлява и интериорът на специалния модел. Оборудването включва специфични за модела М седалки с изцяло кожена тапицерия и двуцветен дизайн с характерни отвори в областта на облегалките.

Цветовото оформление на седалките се ориентира към съответното лаково покритие на каросерията и е допълнено с частично двуцветни контрастни шевове. В комбинация с цветовете на каросерията Laguna Seca Blue и Velvet Blue (металик) седалките са в цветове Silverstone/Black с тюркоазени шевове респективно Velvet Blue и Orange. При лаковото покритие Imola Red червените и черните цветове на седалките кореспондират с жълтите и червените контрастни шевове. Чаровното и ексклузивно цветово оформление продължава в създадените специално за BMW M4 Edition ///M Heritage интериорни лайстни от карбон, чиято CFRP структура заимства дизайна на лентите с трите характерни цвята на М. Както интериорните лайстни, така и лайстните на праговете са с емблеми с надпис  „Edition ///M Heritage“ и „1/750“, обозначават ексклузивността на специалния модел. Надпис „///M Heritage“ – в тюркоазен, оранжев и респективно червен цвят – е разположен и на подглавниците на предните седалки.

BMW M4 Edition ///M Heritage предлага особено ексклузивно динамично поведение на мощен спортен автомобил, подчинено на динамиката, пъргавината и прецизността.  

В същото време с него BMW M GmbH продължава поддържаната от много поколения на модела традиция на специалните модели. Те редовно поддържат въодушевлението от особено спортните успехи или от важните за историята модели. През годините много от тях са се превърнали в търсени колекционерски модели. Изразителните лакови покрития и характерният интериорен дизайн отличава още BMW M3 Edition през 2009 година. Тогава за специалния модел на базата на четвъртото поколение на BMW M3 се предлагат четири цвята на каросерията – Alpine White, Black, Dakar Yellow и Monte Carlo Blue. Успешното завръщане на BMW Motorsport в DTM през 2012 година е повод за създаването на BMW M3 DTM Champion Edition. В първия си сезон след около 20-годишна пауза BMW печели надпреварата при производителите, а BMW Team Schnitzer е лидер в отборното класиране. Освен това канадецът Бруно Шпенглер печели титлата при пилотите. От специалния модел са произведени само 54 екземпляра – по един за всяка победа в състезание, спечелени от BMW в DTM. През следващите години победите се увеличават, като през сезон 2016 заводският пилот на BMW Motorsport Марко Витман е почти непобедим и става новият шампион в DTM. В негова чест на пазара е въведено лимитираното до 200 екземпляра BMW M4 DTM Champion Edition. Специалният модел, ориентиран особено интензивно към моторните спортове, впечатлява не само с ексклузивните дизайнерски елементи, но и с множество иновации, които още преди това са осигурили изключителната динамика на BMW M4 GTS с мощност 368 кВт/ 500 к.с. През същата година BMW M GmbH представя и специален модел на BMW M3 Седан. С него се припомня за дебюта на BMW M3 три десетилетия по-рано. Специалният модел 30 Years M3 се предлага само в цвят Macao Blue metallic и е лимитирано до 500 екземпляра.

Последният пример за вдъхновяващата комбинация между динамика и ексклузивност е BMW M4 Cabrio Edition 30 Years. Произведеният в лимитирана до 300 екземпляра серия открит мощен спортен автомобил бе представен през 2018 година – три десетилетия след премиерата на BMW M3 Кабриолет от първо поколение. И при този специален модел уникалната естетика при радостта от шофирането по междуградските пътища и състезателните писти се осигурява от ексклузивните лакови покрития Macao Blue metallic и Mandarin II uni, както и специфичното оборудване в интериора.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин