Дизел срещу бензин: Peugeot 308 SW Blue HDi 120 срещу 308 SW PureTech 110

Три цилиндъра са по-добре от дизел

2004
2016

ДА, ТОВА Е ЛЮБОВ! Работата на 3-цилиндровия бензинов мотор ни хареса. Той излъчва радост и спокойствие от живота – и звучи доста по-приятно от дрезгавия бас на 4-цилиндровия дизел. Разбира се, при двойката на Peugeot саундът не е от решаващо значение.

ДИЗЕЛОВ: Типично за Peugeot – ниско разположен миниволан и малко превключватели

ДИЗЕЛОВ: Типично за Peugeot – ниско разположен миниволан и малко превключватели

Това е цялостното представяне на PureTech 110, който стана наш фаворит. 1,2-литровото моторче със 110 к.с. набира доста впечатляващо и ни придвижва ако не вихрено, то доста бързо.

Добре, дизеловият агрегат със 120 к.с. и 300 (вместо 205) Нм въртящ момент се справя по-бързо и прави впечатление на по-уверен заради допълнителния си цилиндър и работния обем от 1,6 литра. 3-цилиндровият, на който в горния диапазон на оборотите му свършва въздухът, не се дава като цяло на HDi – максималната му скорост е 188 при 194 км/ч за дизела.

БЕНЗИНОВ: 3-цилиндровият мотор ускорява пъргаво и с настроение

БЕНЗИНОВ: 3-цилиндровият мотор ускорява пъргаво и с настроение

Когато става дума за пари, бензиновият модел е приятелят на семейството. Французите искат 38 040 лева за дизела, което е с 4009 лева повече от бензиновия вариант. Сметката не излиза и при по-високата остатъчна стойност, и при по-ниския разход на гориво (4,7 към 6 л/100 км) на дизела.

Да карате HDi излиза по-скъпо, а за срок от четири години трябва да изминавате годишно над 20 000 км, за да ви излезе сметката с дизеловия мотор. Не е малко, ако не пътувате доста в командировки. Ние определено се влюбихме в този 3-цилиндров мотор.

ПОБЕДИТЕЛ: БЕНЗИНОВИЯТ

Не че дизеловият не ни хареса, но сърцето и разумът ни бяха за бензиновия. Приятният звук на 3-цилиндровия мотор ни вдигна настроението – също както и цената.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин