Дизеловият Edge атакува Европа

2212
2015

Първата генерация на Ford Edge се предлага в САЩ и Канада още от 2007 г. Второто поколение беше показано на няколко изложения и през 2016-а трябва да дойде и в Европа. „Мускулестият“ дизайн ни е добре познат, американските черти са ясно разпознаваеми – както в интериора, така и в екстериора. На Стария континент Edge ще бъде продаван с един дизелов мотор с две степени на мощността – 180 и 210 к.с. За другите пазари, в Северна и Южна Америка, както и в Русия, ще има и бензинови версии. Европейските модификации ще бъдат произвеждани от януари 2016 г. в завода на Ford в Оуквил, щата Вашингтон.

Ясни форми, модерни инфотейнмънт системи. Sync 2 се предлага като опция.

Ясни форми, модерни инфотейнмънт системи. Sync 2 се предлага като опция.

 

Ясни форми, модерни инфотейнмънт системи. Sync 2 се предлага като опция.По тестовото трасе на Ford в белгийския град Ломел редакторите на AUTO BILD се повозиха на задната седалка на изпълнение със 180 „коня“ и ръчна трансмисия. Фокусът на теста беше офроуд шофиране. Първото ни впечатление е, че благодарение на междуосието от 2,85 м пространството отзад е щедро. Коленете леко докосват облегалките на предните седалки, а подглавниците на втория ред места са малко къси. В централната конзола има превключватели за отоплението на седалките, докато в топмодификациите „креслата“ са дори вентилирани. Централен елемент в кокпита е 8-инчов тъчскрийн, посредством който се управляват важни функции в автомобила.

При нормално шофиране мощността отива към предните колела, при нужда до 80% от нея може да бъде прехвърлена към задните.

При нормално шофиране мощността отива към предните колела, при нужда до 80% от нея може да бъде прехвърлена към задните.

До 80% от мощността отива към задната ос

Тестовият пилот на Ford смело атакува пресечения терен в гората с дългия 4,81 м Edge. Но когато пред нас изниква сериозен наклон, белгиецът завърта волана надясно и го заобикаля. „Не за това сме тук днес“, споделя скромно шофьорът, докато включва на първа предавка, „щяхме да минем, но е кално, а ние сме с гуми за обикновени асфалтови пътища.“ Въпреки серийните 19-цолови джанти окачването е комфортно. При нормално каране мощността отива само към предните колела. Едва при пробуксуване въртящ момент се прехвърля и назад – при нужда до 80%. Както и при други офроудъри с „ориентация към предно задвижване“ това обаче е само „маркетингова“ величина, тъй като в действителност към задните колела отива до 50% от мощността, а при нужда предните биват автоматично забавяни със спирачките.

Опционална система за редуциране на шума

Когато се доближаваме до следващото хълмче, за доказателство предните колела леко превъртат, Edge прехвърля част от 180-те си „кончета“ назад и уверено преминава през препятствието. Материалите в кокпита са добри, въпреки че колата е предсерийна – но трудно бихме ги определили като „премиум“. Освен с адаптивно кормилно управление, предна камера със Split-View или инфотейнмънт система Sync 2 по желание на клиента големият Ford може да бъде оборудван и със система за редуциране на шума. Три микрофона, монтирани в тавана, записват нивото на шума в интериора и го неутрализират посредством аудиосистемата чрез противоположни звукови вълни. Така двете „криви“ се неутрализират взаимно и субективното възприятие на шума от мотора, движението и вътъра се редуцира значително.

Разход по норма – 5,8 л

Дизайнът е с ясно изразени американски черти.

Дизайнът е с ясно изразени американски черти.

Максималната скорост на Edge с „малкия“ дизел е 200 км/ч, а спринтът 0-100 км/ч отнема 9,9 сек. По-мощната версия с 210 „коня“ и два турбокомпресора предлага максимално темпо 211 км/ч благодарение на своите 450 Нм и „взима“ на по-слабия двигател половин секунда при ускорението до 100 км/ч благодарение на 6-степенния автоматик с два съединителя. Разходът по норма и на двата мотора е 5,8 л, а максималният прикачен товар – 2,2 тона. В САЩ и в други страни Ford Edge се продава с 2,7-литров турбобензинов агрегат с 315 к.с. и близо 500 Нм, както и с 3,5-литров атмосферен V6 с 280 к.с.

Стартова цена – 85 000 лв.*

Новост на борда на SUV-a са адаптивният темпомат, асистентът за аварийно спиране, LED-фаровете, 9-те въздушни възглавници и джантите с размер до 20 цола. Стартовата цена (по данни за Германия) е около 85 000 лв. Дори и в базовото ниво обаче е включено всичко необходимо. Въпреки това се очаква клиентите да „скачат“ на по-скъпите Titanium или Sport. Топизпълнението 2.0 TDCi Titanium излиза около 100 000 лв.

*изчислено по данни за Германия

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин