Дизеловият барометър на DAT: отиват ли си дизелите?


19
мар.
2018

Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) публикува своя актуален Дизелов барометър, който разкрива каква е ситуацията на пазара на дизелови автомобили непосредствено преди решението на Федералния съд в Лайпциг, според което градовете Щутгарт и Дюселдорф имат право да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили в зоните с мръсен въздух.

За база на Дизеловия барометър на DAT се използват данни от три вида източници: цифрите, изнесени от КВА, оценка на време на застой и стойности на автомобилите от базата данни на DAT и репрезентативни стойности, извлечени в рамките на допитване до купувачи на автомобили (нови и употребявани) за Доклада на DAT за 2018.

Ето опорните точки:

1)      Силен старт на пазара на леки автомобили в Германия. При анализ на цифрите, изнесени от КВА (Kraftfahrt Bundesamt – Федерална служба за превозните средства) по отношение на новите регистрации (разделени на дизел и бензин) и смените на собствениците, става ясно, че като цяло резултатите за януари са по-високи от същия месец на предходната година – като изключим новите регистрации на дизели.

2)      Спад в покупките на дизели под 3%. За 2017 в сравнение с 2016 са продадени само с 2,7% по-малко дизелови употребявани автомобили. По отношение на пазара на нови автомобили, спадът при дизелите е в рамките на 13,2% – той е компенсиран с 13,8 ръст при новите регистрации на бензинови автомобили. 28% от всички употребявани дизелови автомобили са отговаряли на нормата Евро 6. В момента в Германия има около 15 млн. дизелови автомобила, от които – 5,9 млн. с двигател Евро 5, а 6,4 млн. – с Евро 4 или по-нисък стандарт. Оставащите 2,7 млн. са Евро 6.

3)      Дискусиите около дизела влияят на решението за покупка. 23% от купувачите на новите автомобили и 15% от купувачите на употребявани признават, че дискусиите около бъдещето на дизела са повлияли на решението им за покупка. Средно германците са плащали за употребяван дизелов автомобил през 2017 15 010 евро, а за нов – 40 400.

4)      Около половината германци вярват в допълнителни модификации. В изказването „Смятам, че автомобилната индустрия съвместно с политиците ще намери решения за модификации на по-голямата част от засегнатите от забрани за движение автомобили“ вярват 48% от купувачите на нови автомобили и 42% от тези на употребявани. Около 30% не очакват, че ще има подобно решение, останалата част не са имали мнение по казуса в момента на запитването.

ГРАФИКА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТАТЪЧНАТА СТОЙНОСТ (СИНЬО – БЕНЗИН, ОРАНЖЕВО – ДИЗЕЛ)

5)      „Застояването“ при дизелите – отново високо. Дизеловите автомобили отново залежават по-дълго при търговците от сравними бензинови. Употребяван дизелов автомобил си намира нов собственик средно след 102 дена престой при дилъра, а бензинов – след 89.

6)      Стойността на дизелите продължава да пада, при бензините расте. 3-годишните употребявани автомобили с дизелов двигател през декември 2017 все още са стрували 52,6% от стойността си като нови. При бензините процентът е бил 57,2. Така дизелите са загубили 3,4 процентни пункта в рамките на 12 месеца, а при бензините процентните пунктове са нараснали с 0,8. В началото на годината бяха оценени „нови“ 3-годишни автомобили. Бензиновите отбелязаха 58%, а дизеловите – 53,7% от цената си като нови.

Както и преди, ситуацията на автомобилния пазар е белязана от голяма несигурност. Това се вижда и по реакцията на потребителите при анкета. За Доклада на DAT за 2018 няколко месеца след покупката на купувачите е зададен следният въпрос – „Да приемем, че сегашният ви автомобил е откраднат днес и от застрахователите получавате цялата сума, която сте дали за него. Бихте ли избрали същия тип задвижване (бензиново, дизелово, хибридно или електрическо)?“ Около 94% от потребителите са готови да повторят избора си, а само 6% биха се пренасочили към друг тип задвижване. Ако стесним запитването само към избралите първоначално дизела, процентът на тези, които са готови да го заменят, е едва 9. При купувачите на употребявани автомобили ситуацията е малко по-различна: 91% oт тях са готови да изберат същия тип двигател, 9% – да го сменят с друг. Но ако извадката бъде стеснена само до собствениците на дизели, процентът на „отлъчилите се“ ще бъде 14.

ГРАФИКА ЗА ДНИТЕ ПРЕСТОЙ ПРЕДИ ПРОДАЖБА (СИНЬО – БЕНЗИН, ОРАНЖЕВО – ДИЗЕЛ)

Йенс Ницшман, говорител на DAT, казва: „Засегнати от цялата дискусия около дизелите са най-вече търговците на автомобили: заради по-дългото време на престой (и обвързаните с това разходи) в очакване на купувач и по-високата загуба на стойност в сравнение с бензиновите. В тези времена не бива да забравяме и още един важен аспект на проблема – лека-полека намаляващата мотивация на персонала. Най-трагичното е, че браншът тепърва ще усети върху плещите си дизеловата криза. (…) Остава ни единствено да се надяваме, че политиците и представителите на автомобилната индустрия ще измислят решение за всички невинни засегнати от промените – без значение дали става въпрос за частни или бизнес клиенти, градове, общини или автомобилни търговци.“

Още по темата