Дизелова срещу бензиновa Mokka

1503
2017

ПРЕВКЛЮЧВАЙТЕ и по възможност дръжте педала на газта натиснат докрай. Mokka X с 1,4-литровия турбобензинов мотор трябва да бъде поддържана в настроение, иначе не се движи много пъргаво. Все пак, ако юркате здраво малкия SUV на Opel, ще постигнете забележителни стойности на ускорението, както и ще предизвикате спортни звуци от двигателния отсек. При спринта до 100 км/ч бензиновият мотор дори бие с малко дизеловия. Този режим обаче е напрегнат за шофьора и машината, ако се налага да бъде продължителен. Mokka X с бензинов мотор прави впечатление на по-нервна в директното сравнение, което неминуемо дава отражение и върху водача.

Дизеловият агрегат пък прави Mokka доста пъргава. При това моделът ускорява бързо и от долния диапазон на оборотомера. Да се движиш спокойно в града на пета предавка и да изпреварваш с лекота по междуградски пътища – 1.6 CDTI владее уверено тези дисциплини. Нека сравним еластичността на двигателя: от 80 до 120 км/ч дизелът изпреварва бензиновия мотор с почти пет секунди: 14,1 спрямо 19,8 секунди, измерени на шеста предавка. При това дизеловият агрегат издава типичен глух и бръмчащ звук на такси, без да става прекалено шумен.

Дотук надпреварата между братята Mokka X е в патова ситуация: за бързащите бензиновият, за обичащите спокойствието – дизеловият. Последната дума ще има цената. Ако изминавате над 17 000 километра годишно, то трябва да изберете 1.6 CDTI, който ще се окаже по-изгоден от бензиновия. Нищо чудно: по време на теста той харчеше 5,3 литра, докато разходът на бензиновия бе по-висок – 7,2 литра.

Извод

МАЛКИТЕ SUV-ОВЕ не са спортни коли. Затова дизеловият мотор приляга повече на Mokka X. Тъй като предлага повече тяга от дъното на оборотомера и се движи по-уверено. Освен това излиза минимално по-скъпо.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин