Дизайнерът на Alfa 156 и VW Touareg работи по Polonez

2112
2021

Polonez, галено наричан „Polly“ е най-стойностният продукт на полското автомобилостроене, създаден по времето на комунизма, както и емблематичен символ на истинското сътрудничество между FSO и Fiat. Твърди се, че дизайнът на Polonez е вдъхновен от експерименталния Fiat ESV 2000 от 1973 г., което дори и да не отговаря изцяло на истината, може да се приеме, имайки предвид множеството стилистични сходства между двата автомобила. Работата по дизайнерския проект, чиято разработка е възложена на самия Джорджето Джуджаро, започва през септември 1974 г. От страна на FSO, във Fiat е командирован заводският дизайнер Збигнев Уотсън, който финализира работата по оформлението на външния вид и интериора с помощта на все още младия стилист Валтер Мария де Силва.

Първият прототип (наречен 125 PN, а в Италия обозначен като Fiat 137), е показан в края на 1976 г. в тесен кръг от хора, предимно представители на висшата партийна номенклатура. Скоро след това той получава псевдонима „Полското Volvo“, заради масивните ударопоглъщащи брони, с каквито по същото време се отличава и шведската марка.

Първата пилотна серия от 100 автомобила е произведена в началото на ноември 1977 г., като повечето от тях са предназначени за изпитания. Серийното производство започва на 3 май 1978 г., за което фабриката е основно преоборудвана и обзаведена с автоматизирана монтажна система. Важно е да се отбележи, че тук за пръв път в полската автомобилна индустрия са използвани заваръчни роботи (общо 15), като над 3000 от местата за заваряване са роботизирани. Сглобяването на част от елементите също е напълно механизирано, сериозно модернизирани са и пресите в щамповъчния цех. Каросерията се изработва по една от най-съвременните за времето си технологии, като се обръща особено вни­мание на антикорозион­ната обработка. Внедрени са нови химически средства, както и много по-качествени и дълготрайни бои.

Проектирани са два варианта – с пет и с три врати, отговарящи на всички актуални по същото време норми за безопасност (включително и на тези в САЩ), в резултат на което собственото тегло на Polonez се увеличава със 100 кг, спрямо това на 125Р. В края на 70-те години, а и дълго време след това обаче, Polonez е единственият лек автомобил, произвеждан в Източна Европа, който изцяло се вписва в американските изисквания за безопасност.

При двигателите от 125Р, вграждани в Polonez е модифицирана цилиндровата глава, подобрени са и системите за смазване и охлаждане, като лагерите в коляновия вал остават три. Основните модификации на двигателите са разчетени за високооктанов бензин. Горивната камера е с по-усъвършенствана форма, което допринася за отделянето на по-малко вредни газове и за по-нисък разход на гориво. Задвижването на разпределителния вал вече се извършва с назъбен ремък, а не с метална верига. Бензино-подаващата помпа се задейства по електронен път. Карбураторът е дву­камерен Weber 34 DСМР 1/250.

Подобрено е сцеплениетона колелата с повърхността на пътната настилка, ускорението от място до 100 км/ч е много по-бързо, ефективните дискови спирачки са оборудвани с коректор за предотвратяване на блокирането на задните колела при рязко спиране. Пластмасовите буфери са в състояние да поемат и издържат без повреда удар на каросерията в препятствие при скорост 5 км/ч.

Въпреки своя ефектен дизайн обаче, Polonez наследява някои от конструктивните проблеми на 125Р, в това число неефективните системи за отопление и вентилация и високата консумация на гориво, а ходовата част все още до голяма степен напомня за архаичния Fiat 1300/1500 от 1961 г.

През 1979 г. започва производството и на най-мощния Polonez 2000, оборудван с 1995-кубиков двигател с два горни разпределителни вала от 112 к. с. и петстепенна скоростна кутия от Fiat 132 (който по същото време се сглобява в Полша). Моделът развива максимална скорост от 175 км/ч и се произвежда в ограничени количества, предимно за нуждите на силовите структури.

През септември 1978 г., три месеца след световната си премиера, Polonez е показан и на Пловдив­ския международен панаир. Първите екземпляри обаче, са внесени в България едва в началото на 1981 г., като до края на производството на автомобила, бройките, които попадат на нашия пазар, са много ограничени.

Polonez на рали „Златни пясъци“ през 1984 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин