Дизайнерски проект: така би могъл да изглежда сглобяемият автомобил на Ikea

0106
2021

Това е само студия: американският студент по дизайн Раян Шлотхауер е създал под наставничеството на Renault и Ikea автомобил, който всеки потребител ще може да си сглоби сам – подобно на мебелите на шведския концерн. Автомобилът дори вече си има име: Höga. Това е шведската дума за „висок“.

Името е подходящо, тъй като размерите на автомобила са необичайни. С височина от 1,80 метра колата е доста висока, но затова пък е къса – 2,30 метра. Така Höga е по-къса от Smart Fortwo с цели 40 сантиметра.

Каросерията на Höga също е необичайна: автомобилът е симетричен и в двата си края има по един капак. Така автомобилът предлага много тъоварно пространство и може да се конфигурира индивидуално.  Вътре можете да поберете инвалидна или детска количка. . Автомобилът е задвижван от електромотор и ще струва 5300 евро.

Уловката тук е принципът на Ikea, според който потребителят трябва сам да си сглоби автомобила. С 374 части Höga ще е по-труден за сглобяване от например секция Billy. И при двете обаче няма да са ви необходими предварителни познания и ще можете да се справите с обикновени инструменти.

Засега е доста спорно, дали концепцията ще бъде реализирана. Ikea досега не бе изразявала намерения, да влезе в бизнеса с автомобили. Освен това с оглед на настоящия проект Höga не би получила разрешение за движение по нормални пътища.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин