Дигитално табло, тъчпанели и до 150 к.с. за новия Volkswagen Taigo


9
дек.
2021

Стандартно оборудване с цветни екрани с висока разделителна способност. Цялото арматурно табло на новия Taigo се отличава със своя хоризонтално ориентиран дизайн, който до голяма степен се определя от модулите, разположени на таблото – включеният в стандартното оборудване блок на контролните прибори Digital Cockpit (Digital Cockpit Pro се предлага като опция или зависи от нивото на оборудването) и сензорния екран на новото поколение инфотейнмънт системи. С бутона View върху дясната спица на мултифункционалния волан, водачът на Taigo може бързо и лесно да превключва между трите основни графични оформления на цифровите показния на приборите на Digital Cockpit.

В своята цялост, дисплеят с цифровите показания на контролните прибори и сензорният екран на инфотейнмънт системата формират хармоничен общ визуален елемент – те са разположени еднакво високо и образуват една визуална ос в полезрението на водача, която е много удобно и ергономично решение. Всички важни модули за управление на функциите освен тези за климатичната инсталация са групирани удобно в горния напречен панел на арматурното табло. Този елемент прелива в облицовките на предните врати и в зависимост от нивото на оборудването използва различни декоративни покрития. Сензорният екран на инфотейнмънт системата на свой ред е поместен в черен „остров“ с гланцово черно покритие в центъра на арматурното табло, като единственият допълнителен бутон в тази област е този за аварийните светлини. Отляво черният панел прелива на едно ниво с екрана на контролните прибори, като органичната връзка на Digital Cockpit или Digital Cockpit Pro и инфотейнмънт системата създава хармонична цифрова среда на пространството пред водача. Приборите за управление на функциите на климатичната инсталация са разположени централно на едно ниво по-надолу.

Блокът на контролните прибори Digital Cockpit Pro предлага на водача много различни възможности за конфигуриране на графичното оформление и съдържанието на показанията на екрана, три от които могат да бъдат запаметени като предпочитани. Анимацията за добре дошли и довиждане при стартиране и изключване на двигателя е организирана под формата на слайдшоу. На екрана може да се показва изображение на картата на навигационната система, както и снимка на събеседника по време на телефонен разговор.

Цифрови прибори за управление на системата Climatronic. Ако в оборудването на новия Taigo е включена допълнително предлаганата автоматична климатична инсталация Climatronic, нейните функции се управляват посредством напълно нова, изцяло цифрова схема, при която класическите въртящи се регулатори и бутони са заменени от сензорни панели и плъзгачи. Всичко е изключително логично, прегледно и интуитивно за употреба благодарение на използването на осветени прибори с директен достъп, разположени идеално в зрителното поле на водача. Целият управляващ модул на климатичната инсталация е ​​поместен под инфотейнмънт системата, отличава се с елегантна черна гланцова повърхност и е ясно разделен на три нива.

На горното ниво са бутоните за директен достъп до функциите за размразяване на челното и отопление на задното стъкло, функцията за рециркулация на въздуха в купето и цифровите показания за температурата от страната на водача и пътника на предната седалка, както и актуалния режим на работа на климатичната инсталация.

Второто ниво съдържа сензорните панели за управление на отоплението на седалките, автоматичен режим (“Auto”) и синхронизацията на двете климатични зони (“Sync”), както и плъзгача за управление на степента на вентилацията.

На третото ниво са разположени осветените плъзгачи за настройка на температурата и сензорни панели за включване или изключване на системата Climatronic и избора на посоката на въздушния поток (глава, среда, пространство за краката). Под климатичния модул има два осветени USB-C порта и панел за безжично индуктивно зареждане на смартфон като възможност за допълнително оборудване.

Нови инфотейнмънт системи. Новият Taigo предлага с избор от четири различни инфотейнмънт системи – Composition с 6,5-инчов екран (стандартно оборудване при нива Polo и Life), Ready2Discover с 8,0-инчов екран (стандартно оборудване при нива Style и R-Line), Discover Media с 8,0-инчов екран и Discover Pro, където екранът е с диагонал 9,2-инча. Версията Composition използва технологичната основа на  модулната инфотейнмънт платформа от второ поколение MIB2, докато системите с 8,0-инчов и 9,2-инчовекран са част от третото поколение на същата платформа – MIB3.1, която предлага възможности за онлайн навигация и безжична ОТА (over-the-air) актуализация на навигационните карти. В допълнение, системата за предсказуема навигация от второ поколение ви позволява да предупреждавате за прекъсвания на трафика по най-вероятния маршрут, дори ако насочването по маршрута не е активирано.

В допълнение, навигационната система с превантивна функция от второ поколение дава възможност за предупреждаване на водача за смущения в трафика по най-вероятния маршрут, дори ако не е включено активно водене по маршрута.

Продължете на следващата страница

Още по темата