Дигиталният Golf GTI застава на старта

0909
2020

Дигитализиран, комуникационно свързан, с по-отчетлив дизайн и по-активна динамика на пътя от когато и да било преди – с новия Golf GTI марката Volkswagen отново вдига значително летвата в спортния сегмент на компактния клас. Резултатът от положените усилия е новият Golf GTI, който съчетава максимална динамика и максимален комфорт на пътя. Сега новият GTI вече е на разположение за поръчка.

           

Новият Golf бележи динамично развитие – след старта на продажбите на новия Golf GTE3 преди броени дни, на разположение за поръчка вече е и още един от флагманите в голямото семейство на Golf – новият Golf GTI. Спортната версия е неизменна част от продуктовата гама на модела още от 1976 година. Отговорният за продажбите член на управителния съвет на марката Volkswagen Юрген Щакман отбеляза – „В продължение на над четири десетилетия трите букви GTI са ярък израз на удоволствието от спортното шофиране и на автомобилните технологии на най-високо равнище. Искам да изкажа нашата благодарност към клиентите на марката за 2,3-те милиона продадени Golf GTI и да ви уверя, че новият GTI е изпълнен с иновации и готов да постави нови, по-високи стандарти, с които да въодушеви нашите клиенти.“

Свързаност и активна динамика на пътя. Подобно на всички свои предшественици, последната версия на Golf GTI също е изпълнена с революционни технически характеристики и динамични възможности. Двигателят със система за принудително пълнене с турбокомпресор вече развива максимална мощност от 180 кВт / 245 к.с., а максималният въртящ момент достига 370 Нм. Бързината на реакциите и динамиката на пътя са усъвършенствани с помощта на новия главен блок за контрол на динамиката на автомобила Vehicle Dynamics Manager, който се възползва от предимствата на пълната мрежова свързаност. Става дума за нова система за управление от по-високо ниво, която координира централизирано всички електромеханични функции на ходовата част. По желание новият GTI се предлага и с DCC окачване с адаптивни амортисьори, което дава възможност на водача да подбере свои собствени настройки със строго индивидуални характеристики, използвайки познатата система за избор на профил на шофиране и да се наслади на още по-прецизно и отговарящо на личните му предпочитания поведение на пътя.

Дигитализиран и иновативен. Цифровите показания на дисплея на включения в стандартното оборудване на новия модел блок на контролните прибори Digital Cockpit и на екрана на инфотейнмънт системата се активират веднага след отварянето на вратите. Неизменна част от всеки GTI е системата Discover Media с онлайн и стрийминг възможности, докато инфотейнмънт системата Discover Pro с 10-инчов диагонал на екрана се предлага допълнително като максимално ниво на оборудване. Нова възможност за индивидуализация е функцията за активиране на специално създадено GTI оформление на показанията, при което оборотомерът се показва в средата на екрана на Digital Cockpit. Новото индиректно осветление, осигуряващо меко сияние в 30 свободно избираеми цвята на екраните и редица други осветени зони в купето, е част от стандартното оборудване на GTI.

Неповторимият стил на GTI. Типичните за GTI детайли са запазени и в новото осмо поколение на спортния модел. Доказалият се във времето класически кариран десен на тапицериите се отличава със свежа стилистична интерпретация и естествено се използва при изцяло новоразработените спортни седалки. В новия Golf вече няма ключ за запалване – той е заменен от Start/Stop бутон (част от стандартното оборудване), който след отваряне на вратите на GTI започва да пулсира в червено, докато двигателят не се стартира. Класическото изпълнение на спортния волан с три спици е трансформирано в нов, облицован с кожа мултифункционален спортен волан със сензорни панели и опционален бутон Travel Assist за включване на системите за асистирано шофиране на Golf със скорост до 210 км/ч.

Дизайнът на новия Golf GTI е органично отражение на нарасналата динамика на пътя при новото поколение. Големите въздушни отвори, ниско разположените стандартни LED фарове и емблематичната светлинна графика на радиаторната решетка в предната част са особено ярки примери в тази насока. За първи път при осмото поколение решетката е допълнена от тясна LED лайстна, която отляво и отдясно прелива в светлините на фаровете. Спойлерът на покрива в задната част, дифузьорът и двете разположени от външните му страни кръгли изпускателни тръби също са сред поразителните черти на спортния GTI вариант.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин