Дигитализация вместо дизел

1706
2016

Накъде ще поведе в бъдеще новият капитан на Volkswagen Михаел Майер големия концерн? Това бе основният въпрос, който вълнуваше всички след случилото се във Волфсбург през миналата година. И Мюлер обяви публично стратегията с името „Together 2025“. Новите магически думи са „дигитален“ и „електрически“.

Вече е напълно ясно, че новият Управителен съвет на VW окончателно е зачеркнало целите на някогашния шеф Винтеркорн. Той искаше да направи Volkswagen най-големия автомобилен концерн в света с най-големите продажби.  Затова сега се говори за „най-големия процес на промени в историята на концерна“. Мюлер настоява във Волфсбург да се поучат от грешките на „дизеловата тема“, да се справят с дефицитите и да наложат открита, ориентирана към ценностите фирмена култура.

По-малко модели, повече електромобили

Отделните стратегии на марките от концерна, конкретните мерки и финансовите цели ще бъдат обявени до края на 2016 г. Най-важният момент ще бъде трансформацията на бизнеса на концерна. Отделните марки ще бъдат още по-силно разграничени. С оглед на „най-атрактивните и най-силно растящите пазарни сегменти“ ще бъдат оптимизирани моделите и двигателите. Тоест, което не върви добре, ще бъде зачеркнато. Звучи резонно, тъй кат в концерна VW съществуват общо 340 варианта на модели. Акцентът ще бъде електрическата мобилност, която Винтеркорн не обичаше много. През следващите години на пазара ще се появят повече от 30 чисти електормобили. За 2025 г. от Volkswagen прогнозират продажбата на 2-3 милиона BEV (Battery Electric Vehicles), които ще имат дял от 25 от общите продажби на концерна.

Какво друго планират от Volkswagen?

Икономичният сегмент, или евтиният автомобил, досега не бе разработван сериозно при ръководството на Винтеркорн. Тези модели обаче са важни за азиатския пазар. Относно темата за автономното шофиране и изкуствения интелект ще бъдат съсредоточени ресурси за собствени разработки. Целта е пускането на автономен автомобил до 2020 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин