Новини » Светът на Фолксваген » Новости » Дигитален контрол на климатика в новия Tiguan

Дигитален контрол на климатика в новия Tiguan

2411
2020

За съвременния стил на живот в движение. Вътрешното пространство на Tiguan винаги се е считало за образец на универсален и интелигентно проектиран интериор, отговарящ перфектно на изискванията към модерните SUV модели – гъвкаво и функционално, изключително просторно и удобно за петима пътника, с надлъжно  регулируема в широк диапазон задна седалка и с голямо и практично  багажно отделение (с полезен обем от 615 до 1 655 литра). И не на последно място – предлагащо интуитивни контролни прибори и управление на функциите. Инженерите на Volkswagen са усъвършенствали допълнително всички важни детайли в новия Tiguan, особено впечатление сред които прави новото управление на климатичната инсталация и инфотейнмънт системите. Нова разработка за модела е и мултифункционалният волан.

Нов контролен модул за автоматичната климатична инсталация. Дигитално управление на климатизацията. От ниво на оборудването Life, всички версии на новия Tiguan предлагат тризонална автоматична климатична инсталация Air Care Climatronic. Специалистите на Volkswagen са разработили изцяло нов, цифров блок за управление както на тази автоматична система, така и на останалите функции за отопление и вентилация. При него традиционните задачи на въртящите се регулатори и бутони се изпълняват от сензорни панели и плъзгачи – ясно, логично и напълно интуитивно за водача и неговия спътник отпред, благодарение на използването на сензорни елементи с директен достъп, разположени идеално в зрителното поле на водача. Всичко е на една ръка разстояние и е осветено за по-добра видимост по всяко време на денонощието.Целият управляващ модул е ​​разположен под екрана на инфотейнмънт системата на арматурното табло, изпълнен е в елегантен черен гланц и се отличава с ясно разпределение на три нива. Най-горното от тях съдържа бутоните за директен достъп за отоплението на седалките, функцията за размразяване на челното стъкло, отоплението на задния прозорец, зоните за насочване на въздушния поток (към главите, в средата, в пространството за краката), синхронизацията на зоните за климатизация и функцията за рециркулация на въздуха в купето. На средното ниво са разположени показанията на зададената вътрешна температура за двете индивидуални зони за климатизация на предните места. Между тези дисплеи са сензорните панели за включване на климатичната инсталация и автоматичната гункция за включване и изключване. Централната позиция в средата се заема от сензорния плъзгач за силата на вентилатора, а на долното ниво има два осветени плъзгача за настройка на температурата (ляво и дясно) и за активиране на функциите на менюто на климатичната инсталация чрез инфотейнмънт системата. Цялата конфигурация е ярък пример за ясен и интуитивен дизайн на управлението на важна система, каквато е климатизацията. Под климатичния модул са разположени два осветени USB-C порта и отделението за безжично индуктивно зареждане на смартфон.

Нови инфотейнмънт системи с онлайн свързаност

MIB3 и App-Connect Wireless. Сред технологичните акценти на Tiguan през есента на 2020 година се включва и новата гама инфотейнмънт системи (изградени на основата на изцяло новата модулна платформа MIB3), които осигуряват на потребителя богати възможности за свързаност и различни онлайн услуги. Благодарение на модула OCU (Online Connectivity Unit) с вградена eSIM карта, сред модерните функции на инфотейнмънт системите на основата на MIB3 са онлайн услугите We Connect (подготвени за неограничен период на употреба) и We Connect Plus (подготвени за безплатна употреба за период от една или три години в Европа ). В зависимост от нивото на оборудването, инфотейнмънт системите MIB3 предлагат и изцяло нови функции сред които гласово управление с естествени фрази и достъп до стрийминг услуги като Apple Music™ например. Едновременно с това потребителите вече могат да запаметят в облака голям брой индивидуални настройки чрез Volkswagen ID и да ги използват  удобно в други автомобили на марката. Друга нова функция е възможността за безжична смартфон интеграция и използване на приложения чрез App-Connect Wireless за Apple CarPlay™ и Android Auto™.

Озвучителна система Harman Kardon. Специалистите на Volkswagen са работили в тясно сътрудничество с експертите на реномирания производител на първокласна аудиотехника Harman Kardon за разработката на новата, допълнително предлагана озвучителна система от висок клас за новия Tiguan. Десетте мощни високоговорителя и усилвателят с 480 W осигуряват звук от изключително висок клас, а аудиокартината в купето може да се конфигурира индивидуално с помощта на четири предварително зададени профила. Съчетанието от богати басови тонове, кристално чисти високи честоти и великолепната репродукция на речта допринасят за завладяващото аудио изживяване.

Още по темата