Демонстрация на безопасна интеракция между камион и велосипедисти


27
юли
2020

Интерактивна демонстрация на безопасното взаимодействието между камион и велосипедисти на пътя ще бъде направена днес по време на официалното откриване на 67-та Международна колоездачна обиколка на България на площада пред храм-паметник “Александър Невски” в столицата. На място ще бъдат показани т. нар. “мъртви точки”, в които има риск велосипедистът да остане “невидим” за водача на тежкотоварния автомобил. Всички желаещи ще могат да се качат в кабината на камион и сами да проверят директната видимост и видимостта в огледалата.

Акцията се реализира от водещата транспортно-логистична компания Транспрес, която е и най-големият превозвач на велосипеди у нас. Тя е част от международната кампания за пътна безопасност “Виждам те. Виждаш ме.”, която стартира през 2019 година. В нея обучителите на Транспрес и Volvo Trucks показаха на над 600 български деца къде са мъртвите точки за камионите и как да избягват рискови ситуации, когато карат колело. Инициативата се проведе в 9 училища в 8 града в страната и бе отличена в Годишните награди за пътна безопасност 2019.

67-мата Международна колоездачна обиколка на България стартира на 27 юли от София и ще се проведе на шест състезателни етапа с междинни контроли в Пазарджик, Кърджали, Пловдив и Сливен. На финала на 31 юли в Бургас отново ще бъде направена демонстрация на безопасна интеракция между велосипедисти и камион.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин