/ Действително ли при електромобилите опасността от пожар е по-голяма?

Действително ли при електромобилите опасността от пожар е по-голяма?

Електрическата мобилност намира все повече последователи. Но пожари като тези на товарните кораби Felicity Ace и Fremantle Highway определено разбуниха духовете – както в средите на феновете на електрическата мобилност, така и сред поддръжниците на ДВГ. През февруари 2021 г. чисто нов Plug-in хибрид VW Golf GTE (само на няколкостотин километра) се запали в германската провинция Хесен. Малко по-късно Renault Zoe пламна във Форарлберг (Австрия). А съвсем наскоро в Гронинген, Холандия, изгоря VW ID.3. Заради тези и редица други случаи (напр. с пламналите електробуси) община във Франкония временно забрани паркирането на електромобили в подземните паркинги. А сега компаниите за морски транспорт за пореден път преосмислят как да процедират с транспорта на електромобили по море – или по-точно: дали изобщо да ги качват на борда.

Заради случаи на пожари като този на борда на Felicity Ace корабни компании започнаха да въвеждат забрани за превоз на електромобили.

Затова и все повече шофьори се питат дали изцяло електрическите и хибридните автомобили крият по-голям риск от пожар. Нещо повече: според проучване на Statista 35 процента от анкетираните смятат моделите на ток за най-опасни при настъпване на пожар. Според 10 процента бензиновите били опасни, а дизелите – едва за 4 процента. Само 3 процента са на мнение, че водородните автомобили или тези с хибридно задвижване са рискови по отношение на пожар.

Експертите обаче са единодушни, че по принцип електрифицираните автомобили не са повече или по-малко опасни от тези на двигател с вътрешно горене, ако пламнат при катастрофа в случай на пожар след ПТП, тъй като отговарят на същите стандарти за безопасност.

Електромобилите – опасни колкото тези на ДВГ

Според Асоциацията на германските застрахователи (GDV) статистиката за щетите не оправдавала страха от електрически задвижвания. Изследователите на ПТП на DEKRA и Allianz също смятат така. Актуалните електромобили и модерните конвенционални модели с двигатели с вътрешно горене имат приблизително еднакво пожарно натоварване, тъй като на борда им има много пластмаса.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин