Две BMW-та с по 1 цилиндър: малкото щастие

Отдавна модел на BMW не е бил толкова малък, изгоден и икономичен: новият G 310 R иска да завладее градовете и нови клиенти. Точно както и преди 60 години чудото на паркирането Isetta

1704
2017

ПО ОБЯД В МЮНХЕН. Японци вадят смартфони, пенсионери вдигат наздравици. „Виж го“ и „И аз имах“. Isetta, моделът на икономическото чудо, може да паркира на практика навсякъде. А какво да кажем за мотора до нея? В повечето случаи остава незабелязан, въпреки че той е голяма изненада. G 310 е най-новият, най-малкият и най-изгодният мотоциклет на BMW. На цена от 9500 лв. той трябва да спечели клиентите, да намали базовия праг към благородната марка. Могат ли обаче 313 кубика да се нарекат премиум?

Лек и икономичен: 1 цилиндър е предпочитан при мотоциклетите, тъй като по този начин задвижването е леко и икономично. Още в периода 1993-2007 г. BMW произвежда едноцилиндрови мотори, но с по-голям обем (652 куб. cм).

Усещането от позицията на седене при G 310 е също толкова добро, колкото и при R-моделите на баварците: удобно и сигурно, ръцете и краката са разположени перфектно, стига да не сте по-високи от 1,90 метра. Няма и следа от усещането за мотопед. Малкият работен обем не означава автоматично малък байк. А това все пак е градски мотоциклет. Малкият модел се произвежда в Индия съгласно стандартите на BMW – партньорът на баварците скоро ще започне производството на собствен мотоциклет със същата техника. Това не е недостатък – все пак и Isetta е бил лицензен продукт: оригиналът е италиански, а BMW го оборудва от 1955 г. с мотоциклетния си мотор от R 25. Едноцилиндровият двигател първоначално е с 12, а по-късно като 300-кубиков с 13 к.с.

Новият модел на BMW е достатъчно тесен за градския трафик. Isetta се радва на милостта на бързите

„Намаляваш разходите, карайки Isetta“, ни обещават от рекламата по онова време. Оригиналният звук на модела е доста странен. Малката количка трудно потегля на светофара, целият трафик се изнизва покрай олдтаймера, който с голяма засилка успява да вдигне 80 км/ч. G 310 отдавна е развил тази скорост и се е отдалечил на сериозно разстояние. С тегло от 160 кг той ускорява бързо и се откъсва пред автомобилите още след първите метри, макар и да разполага със „само“ 34 к.с. Защо мощността е толкова малка, при положение че конкурентите KTM Duke 390 или Yamaha MT-03 са с минимум 42 к.с.? „Става дума за общия пакет – казва продуктовият мениджър на BMW Йорг Шюлер. – Искахме да предложим лесен за управление мотоциклет, а не някой наточен спортист.“
Баварците дори не са посочили данните за спринта до 100 км/ч. Да не би пък мюнхенци да се срамуват от своя малък модел? Всъщност концепцията им е добра. G 310 реагира с лекота и бързо на командите на управлението. В наклонено положение поддържа уверено линията.

BMW G 310 R: модерен дигитален кокпит с прекалено тесни индикатори за оборотите (отдолу)

Дебелото ауспухово гърне с катализатор е с Euro 4 и добър звук

 

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин