Две BMW-та за вечността

635 CSi от 1978 г. и 850 CiA от 1999 г. са като току-що слезли от конвейера – и въпреки че са готови да изминат стотици хиляди километри, собственикът им смята да ги държи в пълен покой...

2108
2017

В този гараж… времето сякаш е спряло. Сякаш някой е натиснал бутон „пауза“ на живота на автомобилите тук. На тях никога повече няма да им се налага да ускоряват, спират, завиват: единствената им функция е и ще бъде да радват своя собственик, който старателно следи с интелигентни устройства заряда на акумулаторите им и от време на време отваря вратите, за да се наслади на мириса на салоните им, направени от кожа, каквато производителите вече не използват. „Изобщо няма да ги карам“, отговаря ценителят на йънг- и олдтаймери, чието име ще запазим в тайна, на въпроса ми дали няма да ги изкарва поне по ретро събития.

В компанията на най-автентичния и най-запазен S-клас W126 у нас и цялостно обновен Jaguar XJ40 от началото на 90-те своето пътуване към вечността в пълен покой са започнали две BMW-та – 635 CSi и 850 CiA. Преди да пристигнат в уютния подземен гараж, машините преминават през процедури за сервизиране и консервация в „Дару Кар“, официалния сервиз на марката за България. Конкретно „осмицата“, при която пробегът е малко над 100 000 км, идва в много добро състояние – но собственикът й иска да я докара до ниво „конкурс“ и затова я подлага на специална процедура, наречена ice blasting (подобно на песъкоструене, но със замразен въглерод за избягване на абразивния ефект), и последваща консервация и премахване на началните огнища на корозия със специален препарат, наречен Fertan. Неговата сила е в способността да разгражда ръждата (а не да я покрива) и да създава защитен слой, свързан с метала.

„Шестицата“, която побеждава Mercedes и Porsche

При лансирането си на пазара през 1978 г. 635 CSi (Е24) е най-бързото 4-местно купе от Германия с максимална скорост 224 км/ч. 3,5-литровият мотор (218 к.с., 304 Нм) е класически задвижващ агрегат на BMW – редови, с шест цилиндъра. Екзотичното при нашия екземпляр: той спада към серията N5341 (произведена едва в 1958 бройки в периода юни 1979 – февруари 1982, за Европа, с ляв волан, 3-степенен „автоматик“) и е само на 23 538 км! Заедно с процедурите по реновация цялата инвестиция в колата е надхвърлила 80 000 лева!

От спецификацията N5341 на 635 CSi с ляв волан и 3-степенен автоматик са произведени под 2000 бройки

„Шестицата“ е сервизирана цялостно и реновирана в сервиза на „Дару Кар“: и е наслада за окото не само отстрани, но и отдолу…

Снимки: Божан Вутов

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин