Две нови студии от Volvo: XC40 и XC90

Шведите от Volvo отново ни показват ръбести модели – дизайнът на новите студии е изчистен. Разгледахме по-подробно бъдещото поколение на серията модели 40

2308
2016

ПРАГМАТИЧНИ – такива са шведите. Вместо диви фантазии за имена, най-новите им студии носят просто кодове: 40.1 и 40.2. Зад тези кодове се крие компактното бъдеще на марката. Конкретно: 40.1 хвърля поглед върху XC40, който ще се появи през 2017 г. А зад 40.2 се крие автомобилът, който не иска да е нито седан, нито комби – бъдещият V40. Дали накрая 40.2 ще се появи на пазара като седан (предпочитан в САЩ и Азия), като комби (любимец на Европа) или като нещо средно между двата варианта – засега от Volvo не искат да ни кажат. Шеф-дизайнерът Томас Ингенлат обаче е готов да изпробва нещо ново в компактния клас. Може би комбинацията от модел с четири и с пет врати ще стане световна сензация. Освен на дизайна от Volvo са наблегнали при новите си студии на голям багажник и на висока позиция на седене – това заявява шефът на отдела за разработка на Volvo Петер Мертенс. SUV-ът ще бъде конкурент на BMW X1 и Mercedes GLA, затова базовата му цена ще е малко под 60 000 лв. И двата компактни модела са базирани на нова техническа платформа (CMA, Compact Modular Architecture), която ще се използва и от китайския концерн майка Geely. Тази база ще може да се използва както за модели с конвенционални 3- и 4-цилиндрови агрегати, така и за Plug-in хибриди и за изцяло електрически задвижвания с акумулаторни батерии.

Дължината, височината и широчината на автомобилите от новата платформа ще могат да се променят гъвкаво. Инфотейнмънт, климатичните и системите за сигурност на бъдещите компактни модели ще бъдат от автомобилите от по-висок клас. При двигателите освен познатите ни 4-цилиндрови мотори ще има и 3-цилиндрови, а при Т5 за задвижването ще отговаря Plug-in хибрид. При T8 на SUV-а XC90 ще има разположен на задната ос електромотор с 65 кВт. Той задвижва задните колела в комбинация с двигател с вътрешно горене на предната ос и по този начин разполага с двойно задвижване. Подобно нещо не е планирано за малкия SUV. T5 ще има електромотор с 50 кВт и 3-цилиндров агрегат – както и предно задвижване.

В комбинация със 7-степенна автоматична трансмисия моделът ще разполага с мощност от 250 к.с. и с акумулаторната си батерия от 9,7 кВт ще може да измине до 50 километра изцяло на електричество. В бъдеще за серията модели 40 също ще има изцяло електрическо задвижване върху същата платформа. В този случай електрическият пробег ще бъде 350 километра. Първият електромобил на Volvo ще бъде представен през 2019 г. отначало върху по-голямата платформа на серията 90, а едва по-късно ще има и компактна версия. Докато производители като VW имат две отделни платформи в програмата си за версии с двигатели с вътрешно горене и за електромобили, то Volvo ще може да покрие всички варианти на задвижване с една платформа. Шведският електромобил обаче няма да има собствен, различен дизайн. Това би било трудно за финансиране за малък производител като Volvo.

Извод

Супер! Двете студии на Volvo с необичайни имена будят любопитството за появата на бъдещите компактни модели от Швеция. XC40 и V40 делят една и съща техника, което пести разходи, но изглеждат симпатично и различно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин