AUTO BILD България / Две класи в новото A5

Две класи в новото A5

Audi представи новото поколение на A5 Coupé. Дали то ще повтори успеха на предшественика си? Ние се докоснахме първи до новия модел!


6
юни
2016

Когато човек попита автомобилен дизайнер кой от неговите автомобили е най-красив, най-честият отговор е мълчание. Все едно да попиташ баща кое от децата си обича най-много. Едно от малките изключения е Валтер дe Силва. Някогашният шеф-дизайнер на VW проектира първото А5, докато работеше за Audi и още тогава беше сигурен, че купето е най-красивото му творение.

Ето защо не е лесно да направиш наследник на толкова успешна машина. Естествено, че в този случай за втората генерация на дизайнерите не им остава нищо друго освен да заложат на сигурно и просто да поосвежат визуално леко актуалното А5. И въпреки че нито една част отвън не е същата като при предшественика, новото Audi изглежда като стар познайник. Линията тип Tornado и С-колоната са типични елементи, които издържаха теста на времето. Изцяло нова е муцуната на колата. Решетката е по-широка и значително по-плоска, но фаровете са останали на своята позиция – и така е създадено класическо „лице“ на GT.

Не е изненада, че в интериора има… две класи. Отпред дори и по-високи водачи ще седят удобно, ниският покрив почти не отнема от мястото за главите. Арматурното табло е като при А4 и изглежда много добре. Кокпитът е с перфектна изработка и е разделен хоризонтално. Дигиталните уреди вече са ни познати от други модели на марката, както и възможностите за свързаност. Естествено, отзад е тясно, 2-метровият автор на публикацията не се побира там. Вторият ред е по-скоро за деца. Да, деца – защото А5 може да бъде и практичен. Багажникът е с обем 465 л, което е достатъчно за цяло семейство.

Изцяло нова е техниката – поне за А5. Моторите са ни познати от А4 седан и комби. За началото на продажбите ще има два бензинови агрегата със 190 и 252 к.с., както и три дизелови с до 286 „коня“. При S5 лакомият 6-цилиндров агрегат с компресор ще бъде изпратен в музея на марката и на негово място ще бъде монтиран V6 турбодвигател с 354 к.с. – с 21 повече, отколкото досега.

Ако двете врати в A5 Coupe не са ви достатъчни, от есента ще имате възможност да поръчате A5 Sportback с пет. Сегашните дизайнери на Audi са сигурни, че това щяло да бъде най-красивото ново А5.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин