Две класи в новото A5

Audi представи новото поколение на A5 Coupé. Дали то ще повтори успеха на предшественика си? Ние се докоснахме първи до новия модел!

0606
2016

Когато човек попита автомобилен дизайнер кой от неговите автомобили е най-красив, най-честият отговор е мълчание. Все едно да попиташ баща кое от децата си обича най-много. Едно от малките изключения е Валтер дe Силва. Някогашният шеф-дизайнер на VW проектира първото А5, докато работеше за Audi и още тогава беше сигурен, че купето е най-красивото му творение.

Ето защо не е лесно да направиш наследник на толкова успешна машина. Естествено, че в този случай за втората генерация на дизайнерите не им остава нищо друго освен да заложат на сигурно и просто да поосвежат визуално леко актуалното А5. И въпреки че нито една част отвън не е същата като при предшественика, новото Audi изглежда като стар познайник. Линията тип Tornado и С-колоната са типични елементи, които издържаха теста на времето. Изцяло нова е муцуната на колата. Решетката е по-широка и значително по-плоска, но фаровете са останали на своята позиция – и така е създадено класическо „лице“ на GT.

Не е изненада, че в интериора има… две класи. Отпред дори и по-високи водачи ще седят удобно, ниският покрив почти не отнема от мястото за главите. Арматурното табло е като при А4 и изглежда много добре. Кокпитът е с перфектна изработка и е разделен хоризонтално. Дигиталните уреди вече са ни познати от други модели на марката, както и възможностите за свързаност. Естествено, отзад е тясно, 2-метровият автор на публикацията не се побира там. Вторият ред е по-скоро за деца. Да, деца – защото А5 може да бъде и практичен. Багажникът е с обем 465 л, което е достатъчно за цяло семейство.

Изцяло нова е техниката – поне за А5. Моторите са ни познати от А4 седан и комби. За началото на продажбите ще има два бензинови агрегата със 190 и 252 к.с., както и три дизелови с до 286 „коня“. При S5 лакомият 6-цилиндров агрегат с компресор ще бъде изпратен в музея на марката и на негово място ще бъде монтиран V6 турбодвигател с 354 к.с. – с 21 повече, отколкото досега.

Ако двете врати в A5 Coupe не са ви достатъчни, от есента ще имате възможност да поръчате A5 Sportback с пет. Сегашните дизайнери на Audi са сигурни, че това щяло да бъде най-красивото ново А5.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин