Два „товарача“ на VW с върхови оценки за безопасност от Euro NCAP

0204
2024

Двойно отличие в тестовете Euro NCAP с „платинена” награда за ID. Buzz Cargo и „златен” сертификат за Caddy Cargo – двата модела на Volkswagen Лекотоварни автомобили впечатлиха специалистите в тестовете на Euro NCAP, демонстрирайки високи нива на безопасност. Високият резултат на ID. Buzz Cargo бе завоюван с богатата гама асистиращи системи, които поддържат
електрическия лекотоварен автомобил стабилно в лентата за движение, регулират динамично скоростта му и позволяват сигурно и самостоятелно спиране преди потенциален сблъсък с неподвижни препятствия или пресичащи пешеходци и велосипедисти. Caddy Cargo също впечатли тестовите инженери със своите способности по отношение на поддържането на лентата и аварийното спиране.

ID. Buzz Cargo от гамата на Volkswagen Лекотоварни автомобили (VWN) показа, че може да доставя не само стоки и услуги, но и поводи за особена гордост за своите създатели по отношение на безопасността. Моделът постигна много убедителни резултати в тестовете на Euro NCAP, демонстрирайки изключително високо ниво на безопасност в изпитанията за аварийно спиране и предотвратяване на сблъсък с неподвижни и подвижни препятствия като спрели или бавно движещи се превозни средства на пътното платно, както и с приближаващи отстрани пешеходци или велосипедисти – както в светлата, така и в тъмната част от денонощието.

Способностите на електрическия лекотоварен модел в областта на асистенцията на водача в поддържането на лентата на движение и наблюдението на пътниците също са безупречни. ID. Buzz Cargo е оборудван с функция за следене за опасности в „слепите” зони от полезрението на водача и е в състояние да реагира активно, предотвратявайки опасността от сблъсък с насрещно движещи се превозни средства при маневри за завиване на кръстовище. Скоростта на движението по маршрута се регулира динамично благодарение на данните от фронталната видеокамера и т.нар.
„цифрово картографиране“ („Digital mapping”) в съответствие с профила на пътя и актуалните ограничения на скоростта например. Като цяло ID. Buzz Cargo се представи изключително убедително в специализираните тестове на Euro NCAP за безопасност на товарните автомобили, постигайки забележителна 83% ефективност на асистиращите системи за безопасност благодарение на своите високотехнологични видео- и радарни сензори. За тези свои постижения моделът бе
отличен с високата „Платинена награда за безопасност в класа на товарните превозни средства“.

Caddy Cargo от Volkswagen Лекотоварни автомобили също се представи впечатляващо и постигна добри резултати в специализираните тестове за аварийно спиране пред препятствия като спрели или бавно движещи се превозни средства, пешеходци или велосипедисти, благодарение на своите модерни системи за асистенция на водача. Особено добро бе и представянето на модела по отношение ята на водача при поддържането на лентата за движение и коригирането на траекторията при неволното й напускане. В крайна сметка, моделът постигна висока оценка от 68% за своите мерки за асистенция на водача в областта на безопасността и бе отличен със „Златна награда” от екипа на Euro NCAP в общото класиране в тестовете за 2024 година.

И двете високи оценки в изпитанията за безопасност на Euro NCAP показват по впечатляващ начин, че безопасността на товарните автомобили може да бъде повишавана последователно и непрекъснато чрез ускореното внедряване на модерни системи за асистенция на водача.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин