Два български отбора взеха участие в Shell Eco-marathon Challenger Event в Турция

Благодарение на успешното си представяне, втори отбор от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще се включи в надпреварата Shell Eco-marathon Европа през 2018 г.


26
сеп.
2017

Втори отбор от Русенския университет „Ангел Кънчев“ ще вземе участие в Shell Eco-marathon Европа 2018. Това стана ясно след като студентите участваха в Shell Eco-marathon Challenger Event – отделен предварителен кръг, по време на който отборите, заявили участие за първи път, тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание. Заедно с тях в първия етап се включиха и ветераните от отбора на Техническия университет – София.

Двата български отбора се представиха повече от достойно – студентите от отбора на Техническия университет – София заеха второ място в категорията Градски тип автомобили, задвижвани от водородна клетка, а младите инженери от Русе заеха петото мястото в същата категория. Те получиха и наградата за Дизайн на автомобила.

Вторият отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е съставен от близо 40 души от различни специалности към четири факултета на Русенския университет, сред които Технология и управление на транспорта, Телекомуникации, Промишлен дизайн и др. Автомобилът им носи името HydRU – съкращение от първите букви на горивото на автомобила на английски и името на университета. Управлението му е разделено на две части – кормилната уредба е изцяло механична, чрез лостова система се извършва завиване с предните колела на автомобила. Задвижването се извършва по електронен път посредством потенциометри и контролери, които регулират количеството ток, което достига до електродвигателите.

„Това, което беше най-ценно за нас, бе възможността да тестваме и проверим дали нашата разработка е на достатъчно високо ниво, за да ни осигури участие в същинското състезание Shell Eco-marathon Европа. Радвам се, че се справихме добре, а за догодина ще сме на още по-добро ниво в подготовката“, споделя Иван Белоев, мениджър на втория отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“.

Shell Eco-marathon Challenger Event се организира за трета поредна година и приветства около 300 студенти в 22 екипа от различни университети и гимназии от 8 града в Турция между 22 и 24 септември. За първа година събитието бе отворено за чуждестранни отбори и в това издание взеха участие и 5 отбора от Гърция, Словакия и България.

„Радвам се, че двата български отбора имат успешно представяне на Shell Eco-marathon Challenger Event. Идеята беше да добият реална представа за представянето на своите автомобили и как то може да бъде подобрено. Нямам съмнение, че са научили полезни и ценни съвети, които ще приложат при подготовката си за Shell Eco-marathon Европа 2018 и ще постигнат отлични резултати“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин