Два азиатски и един европейски модел най-сигурни за 2016-а

EuroNCAP представи автомобилите с най-висока оценка в тестовете за сигурност

1512
2016

Hyundai Ioniq (малък семеен автомобил), Toyota Prius (голям семеен автомобил) и Volkswagen Tiguan (малък офроудър) са най-безопасните коли за 2016-а. Трите автомобила са номирани за Best in Class от организацията за краштестове EuroNCAP, след като получиха най-високи оценки в съответните категории сред 18 нови модела автомобили и 4 четириколки, подложени на изпитания през настоящата година.

Toyota Prius

Oт тази година EuroNCAP въведе по-строги критерии за оценка с фокус върху функцията за автоматично спиране при опасност от инцидент – най-вече с пешеходци. И не само това: организацията въведе новия протокол Dual Rating. За постигане на звездите е предвидена двойна оценка, която взима предвид серийно оборудване за сигурност и опционален пакет за безопасноcт (той трябва да бъде наличен поне за 50% от продаваните в Европа модификации).

Hyundai Ioniq

В своята категория Hyundai Ioniq демонстрира превъзходна защита за възрастни и за деца (с рейтинг съответно 91 и 80%), добри резултати при защита на пешеходци (70%) и при системите за предотвратяване на ПТП (82%). Превъзходни са оценките и на Toyota Prius, която постига 91% при защитата на възрастните, 82% – за децата, 77% – за пешеходците и 85% по отношение на активната сигурност. Сред отличниците е и Volkswagen Tiguan, който доказа, че може да осигури превъзходна безопасност за възрастни (96%) и деца (84%), разполага с добро оборудване за сигурност (68%) и най-вече – пази хората на пътя (72%) благодарение на сензори, монтирани в капака, които го повдигат с цел омекотяване при евентуален удар.

VW Tiguan

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин