Да смениш цвета на автомобила с натискането на бутон

1011
2022

Днес TIME обявява своя годишен списък с най-добрите изобретения, който включва 200 изключителни иновации. За да състави списъка, TIME приема номинации от редакторите и кореспондентите на TIME по целия свят чрез онлайн процес на кандидатстване, като обръща специално внимание на развиващи се области – като индустрията за електрически превозни средства, зелената енергия и метавселената. След това TIME оцени всеки претендент по редица ключови фактори, включително оригиналност, ефикасност, амбиция и въздействие. BMW iX Flow е включен в списъка на TIME с най-добрите изобретения за 2022 г.

Относно новия списък редакторите на TIME пишат: „Резултатът е списък от 200 революционни изобретения (и 50 специално споменати изобретения) – включително изкуствен интелект за картографиране на живота, диаманти, направени от излишния въглерод във въздуха, и най-мощния телескоп досега – които променят начина, по който живеем, работим, играем и мислим за това какво е възможно.“

Промяна на цвета с натискането на бутон.

BMW iX Flow с E Ink е уникално превозно средство, способно да променя целия цвят на каросерията си с натискането на бутон представено за първи път на Consumer Electronics Show 2022 в Лас Вегас. Като дава възможност за промяна на цвета на каросерията и показване на различни модели, BMW iX Flow отваря път към изцяло нов начин за персонализиране на изживяването при шофиране.

Променливият цвят на екстериора има потенциал да допринесе за благосъстоянието в интериора и за ефективността на автомобила. Това се постига, като се вземат предвид различните способности на светлите и тъмните цветове, когато става въпрос за отразяване на слънчевата светлина и свързаното с това поглъщане на топлинна енергия. Бялата повърхност отразява много повече слънчева светлина от черната. По подразбиране, нагряването на автомобила и отделението за пътници в резултат на силна слънчева светлина и високи външни температури може да бъде намалено чрез промяна на външния цвят в светъл нюанс. При по-хладно време тъмното външно оцветяване ще помогне на автомобила да абсорбира забележимо повече топлина от слънцето.

И в двата случая селективните промени в цвета могат да помогнат за намаляване на необходимото количество охлаждане или отопление от климатика на автомобила. Това намалява количеството енергия, от което се нуждае електрическата система на автомобила, а с това и консумацията на гориво или електричество на автомобила. Следователно в изцяло електрическо превозно средство промяната на цвета в зависимост от времето също може да помогне за увеличаване на пробега. В интериора технологията може например да предотврати прекаленото нагряване на таблото.

Самата технология E Ink е изключително енергийно ефективна. За разлика от дисплеите или проекторите, електрофоретичната технология не се нуждае от абсолютно никаква енергия, за да поддържа избраното цветово състояние постоянно. Токът протича само по време на кратката фаза на промяна на цвета.

Милиони капсули боя в персонализирана опаковка.

Електрофоретичното оцветяване се основава на технология, разработена от E Ink, която е най-известна от дисплеите, използвани в електронните четци. Повърхностното покритие на BMW iX Flow с E Ink съдържа много милиони микрокапсули с диаметър, еквивалентен на дебелината на човешки косъм. Всяка от тези микрокапсули съдържа отрицателно заредени бели пигменти и положително заредени черни пигменти. В зависимост от избраната настройка, стимулирането чрез електрическо поле кара белите или черните пигменти да се събират на повърхността на микрокапсулата, придавайки на купето на автомобила желания нюанс.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин