AUTO BILD България / Да живееш уютно на колела

Да живееш уютно на колела

Вановете са автомобили от миналото – глупости. Новият Ford Galaxy и старият майстор VW Sharan доказват, че моделите са живи и значително по-добри


20
апр.
2016

ТЕ СА ПОСЛЕДНИТЕ МОХИКАНИ. През миналия век големите ванове бяха често срещани в предградията и на паркингите пред строителните хипермаркети и големите мебелни вериги, а майките виждаха в тяхно лице незаменими помощници. Вановете бяха олицетворение на семейната мечта, но междувременно тяхната популация драстично намаля. Chrysler Voyager? Вече го няма, също както и Citroën C8. Напук на практичните си таланти тези модели се считаха за доста скучни. Вместо тях на преден план излезе по-спортният SUV. От старите модели останаха само Sharan (заедно със своя полубрат Seat Alhambra) и Galaxy, който наскоро бе освежен от Ford.

ТОВА ПРЕДЛАГАТ
На външен вид двата „великана“ почти не може да бъдат различени. Единствено докато Sharan е малко по-праволинеен, Ford внася повече модерен дизайн в тази скучна форма. Разбира се, че всичко това е въпрос на вкус, но темата за нормалните или плъзгащите се врати може да доведе до безкрайни спорове. С плавно отварящите се врати децата никога няма да ударят оставения в съседство автомобил на паркинга на магазина. Но пък и достъпът през големите, широко отварящи се нормални врати на Galaxy също не е за пренебрегване.

Вановете все пак са нещо като уютни жилища на колела – тук от първостепенно значение са обзавеждането им и тяхната гъвкавост. Galaxy не само се усеща като по-просторен, но и предлага повече място за раменете и главите на задната седалка. Хубаво е да видим, че от компанията са използвали добре времето за разработка на новия модел и са усъвършенствали интериора. Така с едно движение от багажника можете да сгънете задните седалки и да разполагате с равна товарна повърхност, което значително улеснява товаренето.

При VW след извършване на същите действия остава леко стъпало, а в базовата си версия моделът е само петместен. Шест или седем места се доплащат, докато Ford е оборудван серийно със седем места (е, третият ред не е подходящ за други пасажери освен за деца).
Погледът към багажника действително кара притежателите на комбита и SUV-ове да завиждат: двата вана поглъщат огромни количества багаж.
Да се спрем на уюта на предната седалка: Ford е освежил значително своя кокпит. По-висококачествените пластмаси в сравнение с тези на предшественика и големият тъчскрийн галят душата, но не улесняват много управлението. Малките бутони в Sharan правят управлението на кокпита по-сложно, но затова пък системата предлага WLAN. С перфектните си фуги и висококачествената изработка „старият майстор“ демонстрира своята зрялост.

ТОВА МОГАТ
В нашето сравнение вановете участват в луксозните си версии: с мощни дизелови двигатели (180 и 184 к.с.), както и с топнива на оборудване Titanium и Highline, като VW е снабден дори с автоматична трансмисия с два съединителя. Тя се доплаща и осигурява значително спокойствие за водача. Освен това DSG подхожда отлично на TDI, сменяйки внимателно и прецизно своите шест предавки. В кутията за оплаквания на AUTO BILD имаше недоволство относно издръжливостта на DSG, но тук става дума за нови автомобили, а не за употребявани, и затова не вземаме под внимание този факт. Въпреки това сравнението с механичната трансмисия на Ford е честно, тъй като последната подчертава спортния и динамичен характер на модела на Ford. Galaxy определено ще се хареса на онези водачи, които не са се отърсили от склонността си към динамичен стил на шофиране.

При натоварване дизеловият агрегат звучи малко шумно, но пък ускорява доста по-пъргаво от дъното на оборотомера със своя въртящ момент от 400 Нм. Едва след 4000 оборота, където VW със спокойна работа продължава в посока 5000 оборота, TDCi на Ford губи своя хъс, въпреки че дългото предавателно отношение на шеста предавка помага при пестенето на гориво. Galaxy звучи доста по-тихо, което се дължи на двойното остъкляване – една от приятните и комфортни новости при Ford. Неговото доплащащо се адаптивно окачване предлага три по-добре разграничени степени от това на Sharan – от приятно меко возене до стегнатост а ла майстор на завоите. Регулиращите се амортисьори са истинско предимство за пасажерите на задната седалка, докато в уверено стегнато возещия VW има малки разлики.

ТОЛКОВА СТРУВАТ
Дори и при последните мохикани обаче има доста техника на борда: цяла флотилия от асистенти е част от серийното оборудване и дава на водачите усещането за спокойствие и сигурност. Ще споменем само част от тях – система за запазване пътното платно, за паркиране и за автоматични дълги светлини (при Galaxy от ниво Titanium). Ford обаче няма предимство в това отношение, тъй като във VW също са оборудвали своя просторен модел след фейслифта с най-модерни екстри. Sharan все пак изглежда като от миналото в сравнение с оборудването на Galaxy: Ford има автоматична тризонова климатична система и темпомат,

Bluetooth устройство за свободни ръце и отопление на седалките. Като цяло седалките с кожени тапицерии са премиум – те са отопляеми, климатизирани и предлагат дори масажна функция. Много по-важно е обаче това, че още от базовата си версия Ford е оборудван с двузонов климатик, CD радио и трети ред седалки – тук той изпреварва модела от Волфсбург. Ако клиентът избере същите екстри за Sharan, цената му скача с около 10 000 лв. Sharan има по-стабилна стойност като употребяван автомобил, но и двата модела са доста предпочитани от клиентите.

FORD GALAXY: СЕДЕММЕСТНИЯТ МОДЕЛ С ЧАР А ЛА КОСМИЧЕСКИ КОРАБ

 

VW SHARAN: ПЕТМЕСТНИЯТ ЗРЯЛ МАЙСТОР

 

 

ИЗВОД:

Ford не само е обновил изцяло своя пространствен автомобил, а го е модернизирал отвсякъде. Повече екстри, повече електроника, повече комфорт – така Galaxy изпълнява всякакви желания на клиентите. При вановете вече няма как да очакваме истинска сензация, но и Galaxy, и Sharan са интелигентен избор като конкуренти на SUV-овете.

Още по темата