Да бъдеш дилър на автомобили съкровища

1410
2020

НА 15 ГОДИНИ СЕ НАУЧИХ да управлявам автомобил, в Палм Спрингс, и когато родителите ми вече спяха, вземах колата на баща си и заедно със сестрите ми се отправяхме посред нощ към пустинята, горещият вятър полюшваше безшумно палмите. Това е написал култовият американски писател Брет Ийстън Елис в своя роман „По-малко от нула“ от 1985 г. Точно 35 години по-късно усещам този горещ пустинен вятър, когато преминавам Индиън Кениън Драйв в Палм Спрингс и пристигам в „McCormick’s Exotic Car Auctions“, сграда в стил „Баухаус“, на която боята се лющи. Заслепен от много хром от олдтаймерите, прекрачвам прага, питам дамата на рецепцията за шефа и тя ме води в офиса на Джейсън МакКормик (48). А той разполага с това, което имат много от жителите на този оазис: време.

Героите от шоурума: Morgan Plus 4 (1968) и Ford Thunderbird от 1957 (вдясно)

И започва да разказва историята си. Как баща му Кийт продал през 80-те години автокъщите си (VW, Audi, Mazda) в Англия и се преместил в Палм Спрингс. Тогава Джейсън е на 12 години. Първоначално семейството поема единствената бензиностанция в града…
Палм Спрингс, на три часа път с кола от Лос Анджелис, е едно специално място. За богати пенсионери, за почитатели на архитектурата и за фенове на автомобилите. Вили в стил от 50-те и 60-те години, пред тях паркирани олдтаймери. Много от автомобилите имат известни собственици или прочути бивши стопани; Палм Спрингс е любимо място на холивудските звезди и шоумени. „Баща ми бързо разбра това.“ И през 1986 г. основава аукционната къща.

Автомобилен оазис в пустинята: тук на търг се продават автомобили на всякаква възраст

Провежда два търга годишно, в началото със 100 класики от 20-те до 60-те години на миналия век. „Баща ми постоянно преследваше автомобилите, пътуваше до Аризона, където се провеждат много търгове, слагаше флаери по автомобилите.“ Скоро след това МакКормик продава оригинален Shelby Cobra за 500 000 долара. „Днес моделът струва над милион.“ Междувременно на МакКормик предлагат повече автомобили, отколкото той може да продаде на търговете. Джейсън, който ръководи бизнеса от 2000 г., може да избира. Близо 1200 автомобила се продават годишно на търгове в града в пустинята, а оборотът е между 12 и 14 милиона долара. Освен това всеки месец в шоурума се продават десетки автомобили. Най-вече Mustang от 66-а и 67-а, но също и Mercedes SL R 107, 57 Chevy Bel Air, и екзотични модели като неокласиката Zimmer, паркиран зад сградата. „Междувременно стойността на старите Porsche-та отново пада.“ Почти всички скъпоценности под палмите са от Аризона, Невада, Калифорния – така наречените „сухи“ щати, без опасност от ръжда. 150 до 200 автомобила годишно биват изпращани в Германия.

Младият шеф: Джейсън е в офиса всеки ден, баща му Кийт също идва от време на време

Най-добрият клиент на МакКормик е Реми от RD-Classics, който оставя по половин милион долара на търг в Палм Спрингс. Добрата история на даден автомобил може да му донесе между 10 000 и 20 000 долара допълнително. „Прислужницата на Синатра ни докара малко след смъртта му Chrysler Town & Country от 1985 г., купен от Франк за малка сума.“ Без връзката със Синатра тя щеше да получи най-много 3000 долара. „Един клиент от Турция обаче й плати 12 000 долара.“ Джейсън МакКормик ни споделя за една тенденция: „В Щатите търсенето на автомобили от 50-те и 60-те години постепенно спада. Хората искат коли от 70-те и 80-те години. Автомобили от времето, когато са били млади.“ Точно като Джейсън и мен.

Рядко срещан: шарен Chevy Parkwood Wagon (1960). Цена 60 000 долар

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин