Дамска Formula стартира в Германия


29
ное.
2018

W Series представи списък от 55 дами, които има шанс да се включат в шампионат с едноместни болиди в Германия. Най-добре развиващият се пилот от женски пол в страната на Гьоте – София Фльорш, разкритикува новата еднополова серия, която ще бъде провеждана в рамките на DTM. Според Фльорш подобно разделение не би помогнало на момичетата да се наложат в моторспорта.

За други дами обаче нещата изглеждат по различен начин. Бонд Муир, СЕО на W Series, казва: „Ние имаме над 100 запитвания от 30 страни по целия свят.“ 55 от състезателките ще преминат през „сито“, което в крайна сметка ще разпредели кои ще бъдат момичетата в общо 18-те кокпита. В журито за избора освен техническия гений от Формула Ейдриън Нюи са включени и бившите пилот от F1 Дейвид Култард и Александър Вурц.

Най-младите кандидатки са на 17 години – например американката Къртни Крон от Formula Car Challenge и канадката Меган Жилкс от Formula 1200, както и унгарката Вивиен Кештелий от Audi RS8 Cup. Сред най-успешните състезателки е Джейми Чадуик, която е първата жена, спечелила кръг от британската Формула 3.

Джейми Чадуик е първата жена, спечелила кръг от британската Формула 3.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >