Дали тази електрическа студия на Lexus е новият LFA?

0408
2022

С атмосферния си V10-двигател и брутален звук Lexus LFA завладя сърцата на феновете. Сега ще се появи наследник на модела – като електрически суперспортист. Информацията!

В края на 2021 президентът на Lexus Акио Тойода обяви, че Lexus разработва изцяло електрически спортен модел, който ще наследи LFA.

Като Electrified Sport Concept студията на спортен автомобил бе представена на Festival of Speed in Goodwood 2022 Ниският спортист с голям преден капак притежава вентилационни отвори, приличащи на тези на McLaren 720S. Вратите на модела са малки, отварящи се през внушителните прагове.

До 700 км пробег

В задницата акцентът е големия заден дифузьор – в него типично за моторния спорт има допълнителна задна светлина.

От Lexus не дават информация относно динамичните характеристики. Това, което японците споделят е, че технологията за батерии с твърди електролити ще позволят ускорение от 0 до 100 км/ч от под 2 секунди, както и пробег от 700 километра. За сравнение: LFA изтръгваше от своя 4,8–литров V10-атмосферен двигател 560 к.с., а спринтът до 100 км/ч се взима за 3,7 секунди.

Суперспортистът е сред моделите, с които Toyota рекламира електрическата си офанзива. До 2030 г. Lexus трябва да се превърне в изцяло електрическа марка. Дали наследникът на LFA ще бъде достоен наследник на своя легендарен предшественик, ще си проличи в бъдеще.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин