Гърция поставя ограничения за превоза на електрически автомобили с ферибот и кораб

0512
2023

Гърция въвежда специални условия за транспортирането на електромобили на борда на кораби и фериботи, съобщава БНР. Засега обаче пълна забрана за този тип МПС не се предвижда.

Ако искате да качите на плавателен съд автомобил, задвижван от батерия, тя ще трябва да бъде заредена максимум на 30%, а собственикът задължително ще трябва да пътува с колата. За електромобилите ще бъдат обособени специални паркоместа на борда, а съвсем очаквано и транспортната им застраховка ще бъде на по-висока. Почитателите на конвенционалните задвижвания също трябва да бъдат по-внимателни – защото и за модели с газови уредби също щели да важат по-строги мерки, разкрива още БНР.

Засега всяка фериботна компания има свои условия за превоз на коли на ток, като се обсъжда въвеждане на общи изисквания за всички фериботи. Ето защо е препоръчително преди следващото си пътуване към Гърция да проверите дали на ферибота за желаната от вас дестинация важат специални регулации. Ограниченията се въвеждат заради зачестилите случаи на пожари като този с огнения ад на превозващия автомобили кораб „Фелисити Ейс“. Още в началото на тази година корабна компания от Норвегия, страната на електрическите автомобили, обяви, че вече не приема електромобили и хибриди на борда. По-късно я последва и втора.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин