Гумите Kleber търсят своето ново лице сред потребителите

1812
2018

Амбициозният мениджърски екип на Kleber се стреми през последните няколко години да наложи собствено лице на марката, стъпила на опита и традициите на няколко поколения инженери и специалисти. Хората от Kreber се стремят да произвеждат гуми, които да носят удовлетворение и сигурност на шофьорите.

В момента във всички европейски държави, Русия, Украйна, Беларус и някои държави от Средния изток върви потребителската кампания на гуми Kleber Trust – 30 days 100% satisfaction or refund. При нея ако не си удовлетворен от гумите, можеш да ги върнеш в рамките на 30 дни от покупката и да получиш обратно парите си.

AUTO BILD България бе единствената българска медия, поканена на теста на новата гама летни гуми: KLEBER Dynaxer UHP и KLEBER Dynaxer HP4. Тези две гуми са разработвани в продължение на две години, а самият тест за лансирането им бе организиран на пистата на Michelin в близост до градчето Салон дьо Прованс, Южна Франция.

По предварителна информация на създателите на новите гуми те предлагат подобрено поведение на мокри пътища с по-късо спирачно разстояние (– 4.7 m)1 и на сухи пътища (– 1.5 m)2 в резултат на новата патентована каучукова смес на протектора и самозаключващите се ламели. Те намаляват деформацията на гумата по време на нейната употреба.

Моят личен тест на спиране на мокра настилка с един и същи като характеристики автомобил даде близък резултат до предварително обявения от технолозите на гумата. При скорост 90 км/ч постигнах разлика между новата и старата гума –3.1 м при първия опит и –3.0 м при втория опит. Спирането бе в по-голяма водна площ, с относително добър контакт между гумата и пътната настилка. Асиметричният протектор с два непрекъснати външни канала позволява да се подобри сцеплението в завой и разсичането на водната повърхност.

На сухо новите летни гуми Dynaxer и UHP Dynaxer HP4 се държат стабилно. Технологията на самозаключващите се ламели спомага за увеличаване на устойчивостта на контактното петно на протектора и помага да се намали съпротивлението при търкаляне, като по този начин се постига по-малка консумация на гориво. Тъй като лятото е вече зад нас, потребителите биха могли да купят от новите летни гуми на Kleber през следващата пролет. Те са подходящи и се произвеждат в различни размери от 17” до 19” за най-популярните автомобили от марките Peugeot, Citroën, Renault, Ford, Opel, Nissan, Volkswagen и др.

История

Когато френският генерал Жан-Баптист Клебeр загива край Кайро през 1800 г., не е могъл да знае, че повече от 200 години след смъртта му чрез интересна поредица от събития името му ще бъде използвано за търговска марка на популярни автомобилни гуми. През 1901 г. американската компания BF Goodrich създава фабрика във френския град Коломб, днес предградие на Париж. Това френско дъщерно дружество започва да функционира през 1910 г. До 1927 г. фабриката „Коломб“ произвежда не само гуми, но и други изделия от каучук – трансмисионни ремъци, уплътнения.
През 30-те години на миналия век заводът прави оригинални гуми за автомобилите Chambord и Versailles. След Втората световна война френската фирма търси своята самостоятелност и намалява връзките си с BF Goodrich. Това включва преместване в центъра на Париж. На булевард „Клебер“ се установява централата на новата компания. Така името й е вече Kleber-Colombes.
Само две години след тези промени първата гума под марката Kleber-Colombes прави своя дебют на френския пазар. През 1951 г. Kleber става известен с важно изобретение и жизненоважен принос за развитието на производството на гуми. По време на автомобилното изложение в Париж, пред самия президент Рене Коти, инженерите на фирмата представят първата гума, оборудвана с въздушна камера. По-късно през 1968 г. отпада частта от заглавието Colombes и оттогава марката е известна само като Kleber. Първият модел, който стартира под това ново име, е гумата Boxer, като френската фирма се завръща в традицията си да рекламира своите продукти с кучета за гуми. Kleber променя собствеността си през 1980 г. След като работи самостоятелно в продължение на няколко десетилетия, идва време, когато става част от гумите Michelin. Ползвайки по-голямата технологична база на глобалната компания и пазарите по цял свят, гумите Kleber запазват своята идентичност до днес не само с нестандартните реклами с кучета.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин