AUTO BILD България / „Грозното пате“ стана на 70

„Грозното пате“ стана на 70


9
окт.
2018

Citroen 2CV е представен за първи път преди 70 години. Това изглежда точно толкова невероятно, колкото и уникалната история на френската легенда. На пръв поглед нищо не подсказва, че от това странно оформено парче ламарина ще се роди истинска икона. Още на премиерата си в Париж моделът е възприет като пратеник от друго време: американски журналист дори се шегува, че вероятно производителят доставял с колата и отварачка за консерви. Френският поет Борис Виан дори определя машината като „лудост на колела“. Въпреки подигравките обаче 2CV се продава в милионен тираж – и се превръща в лайфстайл символ за поколения наред. През 1990 в Португалия е произведен последният екземпляр от модела, сиво-черна версия Charleston. До ден-днешен почитателите на 2CV говорят с патос за мелодичния „глас“ на боксера, за неповторимото поведение в завой и за кабрио лукса на сгъваемия покрив.

Сърчицето: между предните колела работи 2-цилиндров боксер с до 30 к.с.

Нито един друг автомобил не въплъщава автомобилния екзистенциализъм така, както Грозното пате. При това спартанският дизайн е избран преди всичко от практични подбуди. През 30-те години Citroen проектира автомобил за малкия човек на село, „корав“ и евтин. Поръчението на тогавашния шеф на компанията към инженерите гласи: „Създайте кола, която да разполага с място за двама селяни с ботуши, чувал с картофи или буренце вино, да вдига 60 км/ч и да харчи само 3 л бензин на 100 км.“ Окачването е трябвало да направи възможно транспортирането на кошница яйца по разбит черен път. Освен това ниската цена е била по-важна от визията.

Предсерийният вариант TPV е само с един фар

Победният ход на Deux Chevaux – „две конски сили“, които обаче не означават мощността на мотора, а данъчната класификация, започва през 50-те години. Практичните качества и цената са убедителни до такава степен, че на някои клиенти се налага да чакат 5-6 години за доставка на автомобила. В Германия 2CV се превръща не просто в символ на червеното вино и на Gauloises – а на парченце от Франция. Автомобилчето е обичано както от хора със стабилни доходи, така и от студенти.

Продължете на следващата страница

Още по темата