Градинско парти с изобилие от конски сили: Taycan посещава Фестивала на скоростта

0807
2019

За първи път Porsche добавя електрически спортен автомобил към своята гама на легендарния хълм на Гудууд. Дебютът е част от обиколката Porsche Triple Demo Run, при която Taycan ще има три прояви на три континента за три седмици. В Гудууд прототипът ще се състезава с графично изображение на британския флаг върху покрива и с Марк Уебър зад волана.

„Предаването на мощността в Taycan е страхотно“, казва опитният пилот от Формула 1. „Взех участие в това събитие с Porsche 911 GT2 RS преди две години, затова вече знаех, че всичко се свежда до мощност и сцепление. Но дори за истински състезателен пилот като мен е впечатляващо как Taycan – въпреки че все още e прототип – ускорява от старта и при излизане от завоите“, казва Уебър.

Миналата седмица Taycan беше пробван от китайския пилот Ли Чао. Състезателят от Porsche Carrera Cup Asia извърши демонстрационни обиколки на предизвикателната писта за упражнения в Центъра за преживявания на Porsche в Шанхай. Заводският пилот Нийл Яни ще седне зад волана на Taycan за финала на сезона на Шампионата Формура Е на ABB FIA, който ще се проведе на 13-14 юли 2019 г. в Ню Йорк Сити. В резултат Taycan ще е посетил Китай, Обединеното кралство и САЩ – някои от най-големите пазари за първия изцяло електрически спортен автомобил на Porsche. Съобщение до медиите 08 юли 2019 г.

Taycan ще бъде представен през септември и ще бъде лансиран на пазара в края на годината. Както може да се очаква от марката Porsche, развойните цели за автомобила със задвижване на всички колела и с над 600 к.с. включваха динамика на пистата и многобройни ускорявания, както и пробег, подходящ за ежедневно ползване. 800-волтовата архитектура на автомобила ще позволява кратки времена на зареждане и литиево-йонната батерия ще може да се похвали с капацитет от около 90 kWh.

Пилотът: Марк Уебър

Професионалният състезател Марк Уебър (42) последно се състезава като заводски пилот за Porsche в Световния шампионат по издръжливост на FIA, където управлява Porsche 919 Hybrid в клас LMP1. През ноември 2015 г. австралийският пилот стана Световен шампион по издръжливост заедно с Тимо Бернхард и Брендън Хартли. Уебър се състезава във Формула 1 между 2002 и 2013 г., през което време натрупва впечатляваща статистика: 215 състезания, 9 победи, 42 финала на подиума, 13 пол позиции и 19 най-бързи обиколки. Марк Уебър е посланик на марката Porsche от ноември 2016 г.

Пистата: Изкачването на хълма в Гудууд

„Сънди таймс“ веднъж описва легендарното изкачване на хълма по време на Фестивала на скоростта като „нещо средно между Монако Гран При и Роял Аскот“. Всяка година почти 200 000 любители на моторните спортове посещават уникалното събитие в Западен Съсекс в Южна Англия. Тясна, неравна и оградена с бали от слама, 1,87-километровата писта представлява предизвикателство и за пилотите, и за автомобилите. Трасето преминава през земите на Гудууд Хаус, резиденцията на Чарлс Хенри Гордън-Ленъкс, 11-ти херцог на Ричмънд и абсолютен любител на моторните спортове, който основава Фестивала на скоростта в Гудууд през 1993 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин