Готвят Renault Megane за рали крос

Екипът на бившия ръководен кадър от F1 Дейв Ричардс разработва за Renault рали крос „бегачка“, която ще се състезава през сезон 2018. Зад волана ще бъде скиор, специализиран в екстремни спускания

0902
2017

Световният шампионат по рали крос се радва на сериозен подем – и то не само заради титлата на звездата от DTM Матиас Екстрьом. След Audi, Ford, Peugeot и VW през 2018-а и Renault ще се включи в сериите. Renault Megane RX в момента се подготвя от Prodrive в Англия. Там шеф е Дейв Ричардс, бивш ръководител на отборите на BAR и Benetton във Формула 1, който няколко пъти опитва да вкара и Prodrive във F1.

Ричардс обяснява: „Това (бел. ред. рали кросът) е най-бързо развиващата се форма на моторспорт в света. За нас от дълго време беше цел да се включим в нея.“ Рали кросът е нещо като микс от състезание на затворен маршрут и рали. Пистите са комбинация от малки асфалтови участъци и макадам, на който обикновено зрителите наблюдават красив дрифт. Дори в рамките на първия старт от DTM (4-6 май) е включен кръг от Световния шампионат по рали крос.

Към момента все още няма информация около техниката на Renault Megane RX. Ясен обаче е пилотът – Герлен Шишри, 38-годишен скиор, който обаче има опит и в автомобилизма и дори кара Mini на рали „Дакар“ през 2016 г.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин