Готвят такса „задръстване“ за София

2811
2022

Столична община проучва възможности за въвеждане на такса за задръстване и за тази цел е обявила обществена поръчка за съответния юридически анализ по казуса. Да участват в тази поръчка са поканени три адвокатски дружества – „Попов, Арнаудов и партньори“, „Велчев и Ко“ и „Манев и Славов“. Срещу не повече от 70 000 лева избраният изпълнител трябва да направи проучване относно възможностите за налагане на такса „задръстване“, както и за необходимите законодателни промени в тази насока.

От обявлението за обществената поръчка се разбира, че към момента възможните варианти за прокарването на мярката са тя да важи при влизането с МПС в определена зона на града или пък при преминаването през някои булеварди и улици. Ще бъдат разглеждани и възможностите мярката да важи само за определени категории автомобили в зависимост от тяхната екологична категория. Целта на всичко това е Столична община да се бори с проблема с мръсния въздух – като поставя фокуса си върху автомобила.

„В предмета на настоящата обществена поръчка са включени дейности, свързани с изготвяне на правен анализ относно възможностите за въвеждане и функциониране на зона за таксуване на задръстванията в София и предложения за промени в действащата нормативна уредба, подкрепени от извършено проучване и анализ на регулаторните политики и добрите международни подходи за управление и регулиране на процеси, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на задръстванията“, гласи обществената поръчка на СО.

Разбира се, подобна мярка не би се оказала български патент: в Лондон за да влезете в определена зона на града и в определени часове (от 7 до 18 часа в делничните дни и от 12 до 18 часа през уикенда) ще трябва да се разделите с 15 паунда (oк. 35 лева).

Към момента останалите мерки на Общината за борба с мръсния въздух по-скоро буксуват. Екологичната категория, която от юли 2021 се дава при преминаване на Годишен технически преглед, а не възрастта на автомобила, ще определя дали той ще може да се движи в центъра на центъра на столицата след въвеждане на ограниченията – но чак от края на 2023. Това разкри преди няколко дни в ефира на „Нова телевизия“ председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Ако СОС приеме предложената наредба, от началото на декември следващата година до края на февруари до т.нар. „широк център“ няма да имат достъп най-замърсяващите автомобили – с екокатегория 1. Планът е година по-късно същото ограничение да влезе в сила и за колите от втора категория (припомняме, че категориите не отразяват заводските за вредни емисии Евро 1, 2, 3 и т.н.).

Според първоначалния план „нискоемисионна зона“ ще бъде обособена в карето между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“. По-късно тя ще бъде разширена и от 1 декември 2025 г. т.нар. Голям ринг ще включва територията, очертана от бул. „Сливница“-бул.“Данаил Николаев“-бул.“Ситняково“-бул.“Яворов“-ул.“Атанас Дуков“-бул.“Хенрик Ибсен“-бул.“П.Ю.Тодоров“-бул.“Иван Гешов“-бул.Константин Величков“.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин