Господарите на магистралата през 80-те години: Mercedes Benz 500 E


12
юли
2018

Представяме ви любимия на всички модел от среден клас на Mercedes –  W 124, в нашия случай Mercedes 500 E с експертиза за разработка на Porsche, където противникът на М5 дори се произвежда – Benz, който през 1990 г. ни показа, на какво е способна марката.


От изходния продукт остават само покривът, предните врати, задният капак и прозорците. Останалата част е модифицирана…

… също и четириклапанният V8 агрегат с автомобичната трансмисия от 500 SL. Хубавото е, че само познавачите откриват разликите, …


… както и леко издадените калници.


Отвътре също нищо не ни напомня за 500 E – няма усещане за спортна кола. Първоначално и V8 моторът ни се струва по-скоро сдържан:  на празен ход се чува само леко буботене.


След това обаче потегляш и нищо не е същото. Сякаш в играта влиза огромен мускул и разполагащият с 326 к.с. Benz те придвижва до желаното темпо с лекота, но и с мощта на добре трениран атмосферен агрегат.

При подходящо предавателно отношение и без ограничител, днес 500 E би вдигнал 284 км/ч, но трябва да се задоволи с темпо 250.


Впечатляващо е и преобразяването на окачването: няма вече люлеене, а стегнатост, без която спортно-пъргава управляемост не е би била възможна.


Фактът, че комфортът не е оставен на заден план, говори за уменията на инженерите на Porsche. Те са успели да отучат W 124 от типичното тропане на предната ос.


Прегледни уреди. Скоростомерът е разграфен до 260 км/ч, при това реални.


Изчистено, перфектно изработено, удобно – всичко е типично за W 124. Впечатлението обаче заблуждава.


Луксът при 500 E – тук в редкия цвят „стебло на роза“ – е ограничен до диапазона на серийното оборудване. Иначе доминира неподправеният разум, комбиниран с неподозирана динамика.


За познавачите 500 E е един вид Benz-мечта от периода на промените. Той комбинира многото добродетели на Е-клас W 124 с динамичните характеристики на 500 SL. Най-доброто от това: на всичко е това е придаден спортен завършек, дело на най-добрите спортни експерти в Германия.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >