Господарите на магистралата през 80-те години: Renault 5 Turbo

0907
2018

Шоколадовата страна на Renault 5 Turbo е задната, по онова време позната и като най-бързата задница на автомобил по пътищата.


През 1980 г. моделът се появява на пазара, а създателите му обявяват, че всичко при тази кола е различно.

Първо – от рали автомобил е направен такъв за нормални пътища, а не както обикновено обратното. Второ – двигателят на това R5 не се намира пред…


… а зад шофьорската седалка. Така там, където обикновено се возят децата, сега се развихрят 160 турбо конски сили, а рали версията дори 300 к.с.


Двигателят е 1,4-литров 4-цилиндров, а налягането на пълнене – 0,86 атмосфери. Когато последното е на разположение – например при 3500 оборота – хрисимият на пръв поглед малък автомобил се превръща…

…в отровно джудже, което те залепва за добре оформената спортна седалка. Усещането за скоростта е невероятно: за темпо 160 …


… тежащият 970 кг автомобил се нуждае от точно 21 секунди, а максималната му скорост е 200 км/ч. За повече му пречи големия коефициент на аеродинамично съпротивление (cW 0,45).


Ранните екземпляри от първата серия на производство имат алуминий в каросерията си, както и ексклузивен кокпит с пъстри цветове.


От 1982 г. интериорът на Turbo започва да прилича много на серийните варианти на модела. Иначе удоволствие идва на мокри пътища със завои, където водаът бързо достига до граничната зона.


Особените обстоятелства – късо междуосие, подобаваща турбо-тяга и танцуваща задница.


Друг ефект на средно разположения двигател: мястото в колата е само за двама. Те обаче се наслаждават на превъзходен обро и доста приличен комфорт.


На борда: индикация за моторното малко и за налягането на пълнене.


Вратите и долната част на каросерията са от серийното версия на модела, но не и тези вентилационни отвори отстрани.


Общо са произведени само 4987 автомобила Renault 5 Turbo, като много от тях са завършили в автоморгите. Малката френска „граната” осигурява голямо удоволствие от шофирането, като с подходящи гуми Turbo е страхотен за каране по заснежени писти.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин