Господарите на магистралата от 80-те години: Porsche 959 Sport


14
юли
2018

Това червено Porsche 959 Sport, днес музеен експонат, е служил като автомобил за експерименти на някогашния шеф на техническия отдел на Porsche Хелмут Бот. С тунингования си мотор с 525 к.с. автомобилът е вдигал максимална скорост от над 330 км/ч.


Посредством отвора в задния калник се осигурява въздух за интеркуулера, а „ноздрите“ в предницата и задницата подпомагат системата за охлаждане на маслото и турбината.  Магнезиевите джанти образуват заедно с гумите обща въздушна камера.


Кавлареният заден спойлер изглежда така, сякаш е част от задните калници . Неговата функция: при високо темпо той осигурява необходимото сцепление. И добре, че е така: при скорост от 317 км/ч повечето самолети се вдигат във въздуха.


2,9-литровият боксерен двигател се използва при всички 959, като независимо от цвета на каросерията, той е разположен в златиста клетка. От 4000 оборота той създава друга представа за пространствено-времевия континуум. С така нареченото регистърно пълнене Porsche решава конфликта между ранна реакция и максимална мощност.

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >